De krakende illegalen van We Are Here hebben zich er niet populairder op gemaakt in Amsterdam. Maandag zette de groep uitgeprocedeerde asielzoekers een ondernemer uit zijn eigen bedrijfspand. Hij moet mogelijk zes weken wachten op ontruiming. In de hoofdstad is de woede groot, onder meer bij VVD en FVD, die raadsvragen stellen over het ‘GroenLinks-beleid’.
Een korte reportage van de Amsterdamse nieuwzender AT5 wekt sinds maandagavond grote verontwaardiging in de politiek en op sociale media. Te zien is hoe de ondernemer Salih Ozcan zijn bedrijfspand in het stadsdeel Westpoort wil betreden, maar wordt tegengehouden door de uitgeprocedeerde asielzoekers, van We Are Here. ‘Dit kan niet’, ‘We hebben jou hier niet nodig’ en ‘Ga het gebouw uit’, krijgt de man te horen van de illegalen, die als klap op de vuurpijl ook nog dreigen de politie te bellen als de eigenaar niet weggaat. ‘Willen jullie het gebouw uit gaan?’ vragen de krakers aan de cameraploeg,
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Op dat moment knapt er iets bij Ozcan: ‘Wat zeg je? Moet ik mijn gebouw uit? Mijn eigen gebouw uit?!’ roept hij woedend. Daarna loopt hij naar buiten, waar het ‘gesprek’ met de krakers doorgaat. Zij zeggen de ondernemer dat hij de politie moet bellen voordat hij het gebouw mag betreden, en dat hij ‘de regels moet volgen’. Wel zeggen ze te weten dat het gebouw van hem is, en dat ze hem respecteren. ‘We willen dat je ons begrijpt,’ aldus een van de We Are Here-krakers. ‘Ik begrijp jullie niet en jullie begrijpen mij niet,’ antwoordt Ozcan. ‘Dit is mijn pand en ik heb het nodig!’ De krakers roepen vervolgens op hoge toon dat ze ‘het recht hebben om te kraken’.
Ondernemer radeloos: ‘Ongelofelijk dat dit in zo’n land kan’
Nog voordat de politie arriveert, druipt Ozcan af. ‘We konden ons eigen pand niet in. (…) Een heel naar gevoel,’ zegt hij later voor de camera van AT5. ‘Ik heb er helemaal geen woorden voor. Ik kan die mensen enigszins begrijpen, maar zij begrijpen mij waarschijnlijk helemaal niet.’ Volgens de lokale zender heeft de eigenaar van het pand aangifte gedaan en is hij ook al twee keer eerder langs geweest om te praten met de krakers, die het pand sinds vorige week zondag hebben bezet. Daar kwam Ozcan achter toen hij vorige week terugkwam van vakantie.
Eerder had Ozcan het gebouw al verhuurd, maar de huurder bleek er een wietplantage in te hebben gerund. Toen dat werd ontdekt, is het pand ontruimd en door een aannemer opgeknapt. Maar sinds het door We Are Here is gekraakt, is het een rotzooi en wemelt het voor de deur van de vuilniszakken. ‘Ongelofelijk dat dit in zo’n land kan,’ zegt de ondernemer hoofdschuddend.
Nanninga (FVD): krakers die ondernemers hinderen uitzetten
Lees ook dit interview met Annabel Nanninga: ‘Een soort koelbloedigheid moet je wel hebben’
Op Twitter wordt woedend gereageerd op het voorval, veelal door politici van rechtse partijen. De Amsterdamse fractie van Forum voor Democratie (FVD) vindt de situatie een schoolvoorbeeld van ‘GroenLinks-“beleid”: straffeloosheid regeert, krakende illegalen zijn heer & meester’. Fractieleider Annabel Nanninga stelt raadsvragen aan Femke Halsema (GroenLinks). Nanninga wil weten of de Amsterdamse burgemeester het met haar eens is dat ‘krakers die hardwerkende ondernemers hinderen in hun werk, per omgaande moeten worden uitgezet en vervolgd’.
De Amsterdamse VVD deelt de verontwaardiging. ‘Wát een brutaliteit,’ schrijft de fractie op Twitter. ‘Door het ontbreken van een antikraakbeleid in Amsterdam is er een situatie ontstaan waarin krakers zich gesterkt voelen om ongestraft landelijke wetgeving te negeren, simpelweg omdat het college dit ook doet. Dit moet écht stoppen!‘ De partijen die in de hoofdstad het college van burgemeester en wethouders vormen – GroenLinks, D66, PvdA en SP – hebben nog niet gereageerd.
VVD en CDA willen flitsuitzetting; ontruiming duurt gemiddeld zes weken
Ook in de landelijke politiek wordt met ontzetting gereageerd op het nieuws dat de ondernemer zijn eigen pand is uitgezet. ‘Krakers zijn inbrekers en kraken is een misdrijf,’ schrijft Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis. Hij heeft samen met Madeleine van Toorenburg (CDA) een initiatiefwet ingediend om een zogenoemde ‘flitsuitzetting’ voor elkaar te krijgen. Dat zou Ozcan – die een advocaat in de arm heeft genomen – uitkomst kunnen bieden, want gemiddeld duurt het zes weken voordat een ontruimingsprocedure wordt gestart.
Krakers zijn inbrekers en kraken is een misdrijf. Onaanvaardbaar dat een ondernemer uit zijn eigen pand wordt gezet door krakers. Daarom hebben @MvanToorenburg en ik onze initiatiefwet ingediend om een flitsuitzetting voor elkaar te krijgen. https://t.co/5wNLjpcI5Z
— Daniel Koerhuis 🇳🇱 (@danielkoerhuis) August 19, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De bezetting van het bedrijfspand is de laatste van een reeks kraakacties door We Are Here die al meer dan een jaar gaande is in de hoofdstad. Drie weken geleden was het ook al raak in de Indische Buurt in Amsterdam-Oost, waar een groep illegalen een pand aan de Palembangstraat openbrak en er hun intrek nam. ‘Geen vluchteling op straat,’ prijkt op hun spandoek. De eigenaar van het gebouw, woningbouwvereniging Eigen Haard, heeft aangifte gedaan. Er was al een kandidaat-huurder voor het gebouw, maar die kan er niet wonen zolang het pand wordt gekraakt.
We Are Here trekt al meer dan een jaar krakend door de stad
Vorig jaar werd vooral woningcorporatie Ymere de dupe van de vele illegale kraakacties door ‘ongedocumenteerden’, zoals het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders ze eufemistisch noemt. Tientallen panden, waarvan de meeste in de Rudolf Dieselbuurt in Amsterdam-Zuidoost, werden van april tot en met juni door We Are Here bezet. Toen na maanden van coulance door de gemeente de politie uiteindelijk ingreep en de panden ontruimde, trok het krakerscollectief naar Amstelveen.
Lees ook dit stuk van Carla Joosten over de wet- en regelgeving: Kraken was toch verboden? Zo zit het
Die gemeente was een stuk daadkrachtiger en dwong via de rechter nog diezelfde maand af dat ze weg moesten. Een deel van We Are Here – veelal afkomstig uit veilige landen in West-Afrika – kondigde aan terug te gaan naar Amsterdam, waar het college 500 uitgeprocedeerde asielzoekers voor een periode van anderhalf jaar een 24-uursopvang wil aanbieden. In die periode moet volgens een woordvoerder van GroenLinks-wethouder Rutger Groot Wassink ‘gewerkt worden aan perspectief‘, meldt De Telegraaf.
De reguliere gemeentelijke opvang, het ‘Loket Ongedocumenteerden Amsterdam’, zit vol waardoor er een wachtlijst is ontstaan. Maar, vervolgt de woordvoerder van Groot Wassink, het is ook mogelijk dat uitgeprocedeerde asielzoekers zich melden bij de rijksopvang, waar ze kunnen terugkeren naar het land van herkomst. Dat lijkt voor de uitgeprocedeerde asielzoekers geen optie. Ze kunnen hoop putten uit het voorbeeld van voormalig We Are Here-voorman Khalid Jone, die een jaar geleden plots een verblijfsvergunning kreeg. In 2002 vluchtte hij uit Sudan, en verbleef sindsdien liefst zestien jaar illegaal in Nederland.