Tijdens Prinsjesdag stond een groep centraal: de middeninkomens. Het kabinet neemt een aantal maatregelen waardoor zij erop vooruitgaan komend jaar. Is het goed dat Den Haag eindelijk ‘de gewone man’ ziet staan? Of neemt het kabinet deze maatregelen alleen omdat het de laatste kans is om de kiezer te paaien in de aanloop naar de verkiezingen in 2021?, vroegen we u.
In de rubriek Reacties op de stelling lichten we een aantal reacties uit. Alleen reacties die onder eigen naam zijn achtergelaten, komen hiervoor in aanmerking.
Bekijk alle reacties op de Stelling van de Dag
F. Geurts van Kessel
Het laatste decennium in Nederland heeft ertoe geleid dat ik Rutte, en iedereen die voor of met hem werkt, zover vertrouw als ik hem of haar kan gooien. Het rekensommetje gaat ook niet op. De werkende middenklasse is de enige melkkoe waarvan de overheidshobby’s betaald kunnen worden. De groei van deze groep, voor zover die er al is, staat niet in verhouding tot de groei van de kosten van deze hobby’s, alsmede het aantal nieuwe inwoners dat hier ook nog van moet mee profiteren. Dus in antwoord op de stelling kan ik slechts zeggen wat ik al langer zeg: eerst zien, dan geloven. En dan waarschijnlijk nog steeds niet geloven.
Kirth Gersen
Ja, leuk, behalve dan de middeninkomens van ZZP-ers, die moet flink omlaag. Zo beloont het kabinet eigen-broek-ophouders.
Maar goed, toch allemaal sigaren uit eigen doos, want dat “extraatje” wordt 10 keer teruggepakt met accijnzen en ze je van het gas afdwingen door de gasprijs kunstmatig op te blazen tot je van ellende in de schulden gaat om een niet-werkende lawaaipomp aan te schaffen.
Michel Versteeg
De middeninkomens zijn altijd al de melkkoe van de overheid geweest. Nu het stemvee weer mag kiezen, wordt de melkmachine een tandje lager gezet. Als Rutte werkelijk hart had voor de middeninkomens had hij hun arbeid veel lager belasten en meer gedenivelleerd, zodat werken echt loont.
Paul Waisapey
Wat dacht je van ZZP’ers die nu van over spaarcenten gepakt gaan worden in Box3!!!
Pensioen zelf opgebouwd wordt straks met honderden euro’s verminderd, zeker als je nog je best hebt gedaan om ook nog eens je hypotheek af te lossen voor je met pensioen ging.
GELEGALISEERDE DIEFSTAL EN NIVELLERING.
Richard Akkerman
De laatste jaren zijn het allemaal holle frasen van het kabinet, want uiteindelijk zijn de lasten alleen maar gestegen. Zolang wij een systeem hebben waarbij 75 procent van de bevolking een toelage krijgt deugt het systeem niet.
De gepensioneerden komen er weer slecht vanaf en gaan daardoor steeds verder achteruit. Door de vrije belastingsom aan te passen voor iedereen krijgt iedereen meer financiële ruimte en kunnen veel toelagen verdwijnen en hoeven er geen extra ambtenaren aangenomen worden. Als belastingbetaler moet je niet het gevoel hebben dat je bestolen wordt en dat is en blijft nu wel het geval.
Frits W. van Dijk
De denkfout wordt gemaakt dat onze bestuurders werken in belang van de burgers. Dat pretenderen ze alleen om electorale redenen. Nee, de burgers zijn melkkoe en sluitpost voor de Rijksbegroting. Als de regering het goede voor zou hebben met de burgers, zouden ze bij de decentralisatie van taken naar de gemeenten wel meer geld beschikbaar stellen, zodat de gemeenten de burger meer goed zouden kunnen doen. Nu moeten ze de burgers in de kou laten staan. Dat de middeninkomens extra klem worden gezet komt door de afgetopte progressiviteit van de belastingen. De lagere inkomens leveren niks op en moeten worden bijgespekt (op kosten van het midden). Voor de hogere inkomens is de progressiviteit gelimiteerd (op kosten van het midden). Zie daar de structuur waarin de middeninkomens altijd extra de pisang zullen blijven. Al de mooie verhalen zijn voor de bühne en om kiezers een rad voor ogen te draaien.
Henk de Hoogt
‘Goed dat er eindelijk aandacht is voor middeninkomens’… Net of die “aandacht” er nooit was zeker? Die “aandacht” was er altijd al, zeker als onze overheid weer eens extra geld nodig had, dus bijna continu. Lees nergens iets over concrete plannen om deze “aandacht” in extra geld om te zetten, maar kan nu al bijna wel voorspellen dat er uiteindelijk weer weinig van terecht gaat komen zolang de import van een kleine stad aan kansloos volk gewoon blijft doorgaan. A Propos concreet: Doe wel een voorzet, schaf de inkomensafhankelijkheid van de heffingskortingen af en verlaag de BTW naar het niveau van voor 2008.
Frans den Broeder
Het zou goed zijn om eerst een uniforme definitie van “middeninkomen” door CBS en CPB te laten maken en deze consistent te gaan hanteren. Feit is dat deze aandacht terecht is, want allen die tussen zeg één en drie keer modaal verdienen vormen de ruggengraat van onze economie. Het bedrijfsleven is onevenredig bevoordeeld door de kabinetten Rutte: ze profiteren van de verlaging administratieve lasten, verlaging VpB, maximering van de pensioenpremies, geen aansprakelijkheid meer voor pensioenfondstekorten, meerdere versoepelingen van ontslagrecht. Tel op dat de investeringen in beter onderwijs (toekomstige werknemers) en koopkracht (hoger besteedbaar inkomen consumenten) ook bedrijven veel voordeel biedt en de conclusie is nogal evident. Rutte moet zich echt heel, heel diep schamen voor zijn meerdere gebroken beloftes richting de middengroepen de afgelopen jaren.
Ad Van Ekeren
De aandacht is goed. Helaas blijft het bij aandacht. Een vlugge rekensom mijnerzijds brengt voorlopig geen extra geld in de la. Wat met de ene hand wordt gegeven wordt met de andere hand ( lokaal lasten, zorgtoeslag, milieubijdrage gemeente etc.) weer dubbel en dwars teruggepakt. De energiekosten: hogere gasrekening en wat er nog meer volgt. Conclusie onder aan de streep minder i.p.v. meer te besteden.
Wilt u ook meepraten over de Stelling van de dag? Neem dan een abonnement op Elsevier Weekblad. U kunt een reactie op de site plaatsen als u abonnee bent.