Grote goede doelen verliezen in rap tempo hun vaste donateurs. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verloor in 2018 63.000 vaste donateurs. Ook bij Unicef, Greenpeace en Oxfam-Novib verdwenen veel donateurs.
Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant onder de 25 grootste goededoelenorganisaties. De totale opbrengst van deze organisaties was in 2018 709 miljoen euro, 2,6 procent minder dan een jaar eerder.
Lees ook over dit onderwerp: ‘Giftige bedrijfscultuur’ bij Amnesty: ngo’s onder vuur
Vooral jongeren willen zich vaak niet meer lang vastleggen. Zij willen alleen nog eenmalig geven of bijvoorbeeld met een sportproject deelnemen aan een goed doel. KWF Kankerbestrijding blijft het goede doel dat het meeste geld inzamelt. Vorig jaar kwam er 117 miljoen euro binnen.
Slechte publiciteit
Een aantal goede doelen heeft in de afgelopen jaren ook slechte publiciteit gehad. Medewerkers van Oxfam huurden na de aardbeving in Haïti in 2010 minderjarige prostituees in voor orgies – ‘jong-vlees-barbecues’ – in Port-au-Prince. Bij Artsen Zonder Grenzen (AzG) waren in 2017 24 meldingen van seksueel misbruik tussen medewerkers onderling. En bij Unicef kwam leidinggevende Justin Forsyth in 2016 zonder moeite aan het werk nadat hij bij Save the Children was opgestapt omdat hij meerdere vrouwelijke medewerkers lastig had gevallen met seksueel getinte berichten.
In augustus kwam een tweet over het boerkaverbod mensenrechtenorganisatie Amnesty International Nederland op flinke kritiek te staan. Bij het bericht plaatste de niet-gouvernementele organisatie (ngo) een video waarin ze het recht om te kiezen voor de gezichtssluier op één lijn stelt met het recht van Iraanse vrouwen om te strijden tegen de verplichte sluiering.
Vrouwen hebben de vrijheid om te kiezen wat ze dragen.
Het gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding, dat donderdag in Nederland ingaat, lost geen problemen op en schendt mensenrechten.
Wij zijn tegen de wet die vanaf donderdag in Nederland van kracht is. pic.twitter.com/ig1dTYFJ9S
— Amnesty NL (@amnestynl) July 30, 2019
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Er was een tijd dat ik als vrijwilliger actief was voor Amnesty. Dat was tevens een tijd dat Amnesty streed voor de gelijkheid tussen man en vrouw. De tijden zijn duidelijk veranderd,’ reageerde VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz.
Natuurmonumenten uitzondering
Het percentage Nederlanders dat elk jaar een vast bedrag overmaakt naar goede doelen daalt al jaren. Het aantal incidentele gevers neemt daarentegen toe. Natuurmonumenten en de Cliniclowns behoorden in 2018 tot de weinige grote organisaties die wel meer vaste donateurs aan zich konden binden.
Wat vindt u? Zouden jongeren best wat guller mogen zijn? Of hebben de goede doelen de afnemende populariteit aan zichzelf te danken? Praat mee! De Stelling van de dag luidt:
Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.
Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.