De Fransen willen een nieuwe relatie met Nederland, een zoals ze die al jaren hebben met Duitsland. Wat zit daarachter?
Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie verandert het Europese onderhandelingscircus. Daarover bestaat aan het Binnenhof geen twijfel. ‘De liberale benadering van markten en waarden verdwijnt. Centralistisch Europa wordt dominanter. Het geluid dat de staat een sterke rol moet spelen, wordt sterker,’ zegt een diplomaat.
Frankrijk is onder president Macron diplomatiek actiever dan ooit
Na het vertrek van de Britten uit de EU zou Nederland ‘nummer drie’ zijn: Het sprookje van fijn meestampen
Dat Nederland met het Britse vertrek zijn liberale partner in Europa verliest, klinkt al bijna als een geluid uit het verleden. Dat komt door de lange opmaat naar de Brexit. In het diplomatieke verkeer is het smeden van nieuwe bondjes al jaren aan de gang. Frankrijk is onder president Emmanuel Macron diplomatiek actiever dan ooit. Er zou worden gewerkt aan een staatsbezoek van Macron aan Nederland. Zo’n staatsbezoek was er voor het laatst in 2000.
Het opmerkelijkste geluid over de veranderende relaties vernam Elsevier Weekblad rechtstreeks uit het Elysée, namelijk dat Frankrijk met Nederland net zo’n relatie wil als het heeft met Duitsland. Met, aldus de bron, de ruimte voor onenigheid, zoals dat ook kan tussen Duitsland en Frankrijk.
Luister ook naar de podcast:
In een Europa waarin de dominantie van de Frans-Duitse as onbetwist is, klinkt dit vleiend voor het kleine Nederland. Is het een flirt van Parijs om een traditionele tegenpool te verleiden voortaan ontvankelijker te zijn voor Franse ideeën? En werkt dat? Zwicht premier Mark Rutte (VVD) de komende jaren voor de voorstellen van Macron tot vergaande Europese integratie?
‘Rutte is veel te nuchter om zich te laten opvrijen’
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen