Om verdere verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten te voorkomen, schort de Amerikaanse president Donald Trump al het vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten op voor een periode van 30 dagen. Trump is niet de enige regeringsleider die verregaande maatregelen neemt.
De maatregel gaat vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) in voor een periode van dertig dagen. Omgerekend is dat zaterdagochtend 05.00 uur Nederlandse tijd.
‘Om te voorkomen dat nieuwe gevallen ons land binnenkomen, zal ik alle reizen van Europa naar de Verenigde Staten de komende dertig dagen opschorten. Dit is de meest agressieve en allesomvattende poging in de moderne geschiedenis om een buitenlands virus het hoofd te bieden,’ zei de president tijdens een toespraak in de Oval Office, de werkkamer van de president in het Witte Huis. De maatregel gaat vrijdag in, maar geldt niet voor inwoners van het Verenigd Koninkrijk. Ook Amerikanen kunnen, na een grondige controle, wel hun land opnieuw in.
Goederenverkeer gaat wel door
De president meldde eerst dat het verbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de Verenigde Staten zou treffen, maar nam dat later terug. ‘De beperking stopt mensen, niet goederen.’
Trump zei dat de Europese Unie niet dezelfde beschermende maatregelen heeft genomen als de Verenigde Staten hebben gedaan, en niet vroeg genoeg vluchten van China naar Europa een halt had toegeroepen. Amerika heeft eind januari al een inreisverbod opgelegd voor buitenlandse reizigers die veertien dagen daarvoor in China waren geweest. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor reizigers die in Iran verbleven.
‘Vandaag heeft de WHO aangekondigd dat dit officieel een epidemie is,’ aldus Trump. ‘We brengen de volledige macht van de federale regering en de private sector in gereedheid om het Amerikaanse volk te beschermen.’
‘Vanaf het begin der tijden zijn naties en mensen voor onvoorziene uitdagingen komen te staan, waaronder grootschalige en zeer gevaarlijke bedreigingen voor de volksgezondheid. Dit is zoals het altijd is geweest en altijd zal zijn. Het enige wat uitmaakt, is hoe je reageert. Wij reageren met grote snelheid en professionaliteit.’
Trump waarschuwde vooral voor het gevaar voor ouderen. ‘Verstandige ingrepen vandaag, voorkomen besmettingen morgen. Ieder van ons heeft een rol te vervullen in het verslaan van dit virus.’ Bezoeken aan bejaardentehuizen en drukke locaties raadde hij met klem af. Amerikanen met griep of verkoudheid riep hij op thuis te blijven.
Volgens Trump staan financiële instellingen in het land paraat. ‘De enorme economische welvaart geeft ons flexibiliteit, reserves en middelen om elke dreiging die op onze weg komt het hoofd te bieden. Dit is geen financiële crisis, dit is slechts een tijdelijk moment dat we als natie en als wereld samen zullen overwinnen.’
We bevinden ons op een kritiek moment in de strijd tegen het virus, meent de Amerikaanse president. ‘We hebben een levensreddende stap gezet met vroege acties tegen China. Nu moeten we dezelfde acties ondernemen tegen Europa. Die zullen we niet uitstellen. Ik zal nooit aarzelen om de nodige maatregelen te nemen om de levens, gezondheid en de veiligheid van het Amerikaanse volk te beschermen. Ik zal altijd het welzijn van Amerika op één zetten. Het virus krijgt geen kans tegen ons. Zoals de geschiedenis keer op keer heeft uitgewezen, is geen uitdaging Amerikanen te groot en komen we tegenspoed altijd te boven.’
Bekijk hier de volledige toespraak van de Amerikaanse president:
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 12, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Schiphol: dit gaat grote gevolgen hebben
Het inreisverbod zal een grote impact hebben op het vliegverkeer van en naar Schiphol, laat een woordvoerder van de luchthaven donderdag weten. ‘Er gaan veel vluchten van en naar de Verenigde Staten. Dus reizigers gaan dit voelen.’
Schiphol gaat donderdag inventariseren welke gevolgen het besluit van de Amerikaanse president precies heeft. Hiervoor wordt ook overleg gevoerd met luchtvaartmaatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen, zoals KLM. Ook Delta en Norwegian Air vliegen vanaf Schiphol op de Verenigde Staten.
Donderdagochtend zouden bij Schiphol al lange rijen bij de balies staan van Amerikanen die aankomen en meteen rechtsomkeert willen maken.
Bruins praat Kamer bij
Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD) praat donderdagmiddag opnieuw de Tweede Kamer bij over het coronavirus. De belangrijkste vraag die hij moet beantwoorden, is of Nederland het virus doortastend genoeg te lijf gaat en of er genoeg beschermingsmiddelen zijn, zoals testkits en mondkapjes.
Internationaal klinkt steeds meer kritiek op de Nederlandse aanpak, die veel te nonchalant zou zijn.
Trump is dan ook niet de enige regeringsleider die verregaande maatregelen heeft genomen.
- In Israël zijn buitenlandse reizigers sinds donderdag alleen welkom als zij kunnen bewijzen na aankomst twee weken in quarantaine te gaan, maakte de regering maandag bekend. Reizigers die niet kunnen aantonen dat ze in thuisquarantaine kunnen blijven, wordt toegang tot Israël geweigerd. Toeristen die er al zijn, krijgen de komende dagen de tijd om het land te verlaten. Vorige week had ook de Palestijnse Autoriteit buitenlands toerisme al uitgebannen. ‘Het is een moeilijke beslissing,’ zei premier Benjamin Netanyahu. ‘Maar het is essentieel om de volksgezondheid te beschermen, en die komt op de eerste plaats.’
- Autoriteiten in Hong Kong (8 miljoen inwoners) hebben de bevolking gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven, zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden en sociale activiteiten te beperken. Scholen zijn gesloten, kantoren zijn overgeschakeld op thuiswerk. En over elke besmetting wordt uitgebreid informatie gegeven, zodat iedereen zijn eigen risico kan inschatten. Die behoedzaamheid blijkt zijn vruchten af te werpen: zestig dagen na de eerste besmetting heeft Hongkong 130 bevestigde gevallen, terwijl het elke dag 1.500 mensen test. Gezien de nabijheid van het Chinese vasteland, met ruim 80 duizend besmettingen, is dat een opzienbarende prestatie. De Hongkongse aanpak is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als ‘zeer doeltreffend’ geprezen, omdat het ‘zonder steden af te sluiten de overdracht van het virus kon verminderen’.
- In Singapore (6 miljoen inwoners) krijgt elk besmet persoon een nummer. Minutieus wordt nagegaan met wie hij of zij in contact is geweest. Wie zich niet aan thuisisolatie houdt krijgt een boete. De premier van Singapore is actief op Twitter en roept alle mensen op om, net als hij, twee keer per dag de temperatuur op te meten. De stadsstaat meldde op 23 januari de eerste besmetting, 178 zijn nu besmet en er zijn nog geen doden gevallen.
Getting my temperature taken when I arrived at Parliament House on Tuesday for #SGBudget2020. We should take our own temperatures twice daily. We must be responsible & seek treatment if we show symptoms. – LHL https://t.co/dIftiexdM1 pic.twitter.com/zjn45Ile51
— leehsienloong (@leehsienloong) February 20, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
- In Taiwan zijn dagelijks SMS-berichten naar telefoons gestuurd om inwoners informatie en advies te geven. Al in de eerste week werden reizigers uit China op de luchthaven gecontroleerd op ziekteverschijnselen, later volgde een inreisverbod. 48 mensen zijn besmet, er is 1 dode gevallen. De eerste besmetting was 21 januari.
- In een vroeg stadium besloot de regering in Zuid-Korea te handelen volgens de principes: wees snel, transparant en preventief. Niet alleen patiënten met symptomen worden getest, maar iedereen die in contact was geweest met bevestigde besmette gevallen. Op 12 maart heeft Zuid-Korea met ruim 7.800 besmettingen het grootste aantal na China, maar dit is het gevolg van het testen van bijna 215.000 personen, met name binnen de Shincheonji Kerk, een geloofsgemeenschap waarbinnen het virus zich aanvankelijk snel verspreidde. Slechts 66 personen zijn overleden en het aantal nieuwe besmettingen per dag neemt af sinds begin maart.
- De omgang van China met het coronavirus laat zien hoe anders de Chinese maatschappij is georganiseerd, schreef Eric C. Hendriks eind februari in Elsevier Weekblad. Dankzij communistische stadsplanning kunnen tientallen miljoenen burgers in korte tijd in quarantaine worden geplaatst, wat in Europa onmogelijk is. Tegelijk stond het Chinese systeem bij het begin van de uitbraak juist snelle en adequate maatregelen in de weg.