Nog in de jaren zestig was keti koti een feestdag voor alleen de creoolse gemeenschap in Suriname. Maar de traditie krijgt ook in Nederland voet aan de grond, getuige het groeiende aantal herdenkingen en de aandacht ervoor op televisie. Wat is keti koti precies?
De eerste herdenking in Nederland van de formele afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863 dateert al van de jaren zeventig en was in Amsterdam. Toch heeft het decennia geduurd voordat Keti Koti – sranang voor ‘ketenen verbroken’ – in Nederland enige voet aan de grond kreeg. Eerst vooral in Amsterdam, stad met een grote Surinaamse gemeenschap, later ook in Rotterdam. Beide grote steden hebben inmiddels een slavernijmonument.
Monumenten in Amsterdam, Rotterdam en Middelburg
In Amsterdam is dat sinds 2002 het Nationaal Monument Slavernijverleden van de Surinaamse beeldhouwer Erwin de Vries in het Oosterpark. In Rotterdam-Delfshaven staat sinds 2013 op de noordoever van de Nieuwe Maas het Slavernijmonument van de in 2019 plotseling overleden Alex da Silva, geboren in Angola, opgegroeid op Kaapverdië en als kunstenaar opgeleid in Rotterdam.
Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Excuses voor slavernij? Niks belet Jesse Klaver om ze zelf te maken
Middelburg – destijds zeer prominent in de trans-Atlantische slavenhandel – heeft sinds 2005 een Zeeuws Slavernijmonument. Beeldhouwer was Hedi Bogaers, die een jaar later overleed, enkele weken na haar vijftigste verjaardag. Ook in Den Haag gaan stemmen op voor een slavernijmonument.
Dit jaar herdenkingen zonder publiek, wegens corona
Het zijn de slavernijmonumenten die centraal staan in de jaarlijkse Keti Koti-herdenkingen en vieringen in genoemde steden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven (D66) hielden zojuist, woensdagmiddag, een toespraak in het Oosterpark. Wegens corona was er geen publiek. De bijeenkomst werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Er waren kransleggingen en één minuut stilte. Aanvankelijk zou Amsterdam op 1 juli excuses aanbieden voor zijn aandeel in de slavenhandel, maar dat werd afgeblazen. Of het nu volgend jaar gebeurt, is onduidelijk.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Woensdagavond is er op televisie nog een terugblik op de herdenking.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen