Komt er een avondklok in Nederland? Als het aan het demissionaire kabinet ligt wel, maar de Tweede Kamer moet donderdag zijn akkoord geven in een debat over de laatste coronamaatregelen. Binnen de coalitie is onenigheid over de maatregel, D66 wil alleen voor stemmen als de klok op een later tijdstip begint. Kunnen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge wel steun vinden bij de oppositie?
Update 21-01-2021 16:45
Na een urenlang Kamerdebat heeft een motie van D66 genoeg gekregen om een verlate avondklok in te stellen. De coalitiepartij maakte een draai, na eerder tegen de algehele klok te zijn. Wel gaat de avondklok pas in om 21:00. Het kabinet wilde een avondklok vanaf 20:30, maar daar is geen Kamermeerderheid voor.
PVV-leider Geert Wilders voert het verzet tegen de avondklok aan. Hij noemde het tijdens het Kamerdebat een ‘extreme maatregel’ en een ‘teken van totale onmacht’ Volgens Wilders heeft Nederland nu al een van de strengste lockdowns van Europa. Hij waarschuwde ook dat het kabinet op deze manier zijn steun voor de gehele corona-aanpak verliest. Wel wil Wilders dat de vluchten uit het Verenigd Koninkrijk stoppen.
D66-leider Rob Jetten zei in het debat niet zo maar voor de avondklok te stemmen. Zijn fractie heeft mogelijk wel steun voor de maatregel als de klok later dan 20.30 begint.
Het Kamerdebat duurt naar verwachting tot het einde van de dag. Opvallend is dat zowel de ChristenUnie als de VVD niet hun fractievoorzitter afvaardigen naar het debat. De specialisten van die fracties voeren het woord namens die partijen in het debat.
In een haastig georganiseerde persconferentie kondigde het kabinet woensdag 20 januari een aangescherpte bezoekregeling, van maximaal één persoon per dag, en de avondklok aan. Daarnaast wil het kabinet strengere regels voor vliegreizigers. Er komt een verbod op vluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Ook moeten reizigers een verplichte sneltest doen voor vertrek en komt er een quarantaineplicht.
‘Niemand staat te juichen’
De avondklok moet gelden van 20.30 tot 04.30 uur. Premier Mark Rutte (VVD) kondigde de maatregel met weinig enthousiasme aan: ‘Niemand staat erbij te juichen. Ik niet, Hugo de Jonge niet, het hele kabinet niet, niemand.’
Volgens het kabinet is de regel nodig om het aantal besmettingen verder terug te dringen door het contact tussen mensen te verminderen. De besmettingen lopen de afgelopen weken al terug, maar volgens het kabinet is meer nodig om het aantal contacten terug te dringen: ‘Minder contacten om daarmee besmetting te voorkomen, want dat is en blijft de essentie. We weten namelijk dat bezoek thuis een belangrijke bron van besmetting is. Daarom ook de aanpassing van het advies over bezoek thuis, dat verandert namelijk van bezoek thuis van 2 personen terug naar 1 persoon.’
Grootste inperking van de vrijheid
De avondklok is omstreden. Het is de grootste inperking van de vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. In november nam de Tweede Kamer nog een motie aan tegen de invoering van de avondklok. De motie van Geert Wilders werd door de hele oppositie en D66 gesteund.
Meer over dit onderwerp: Hugo de Jonge, nu de zestigplussers vaccineren!
Vorige week riep Rutte de Kamer nog op om geen ‘instrumenten’, zoals de avondklok, weg te gooien. Voor de komst van de avondklok moet D66 zijn mening veranderen, of moet de coalitie steun van de PvdA en GroenLinks krijgen, als D66 tegen de avondklok blijft.
De tegenstanders van de avondklok hebben grote vragen bij de zwaarte van de regel. Staat die in verhouding met het aantal besmettingen en wat nu nodig is tegen het virus. Volgens het kabinet wel, zij schermen met de opkomst van de Britse mutant die besmettelijker is dan het reguliere coronavirus en daarmee een derde golf dreigt te veroorzaken die de ziekenhuizen overspoelt.