Prinses schokte de natie begin jaren zestig door te trouwen met een katholieke Spaanse troonpretendent. Wat speelde zich af achter de schermen?
Prinses Irene, la princesa Holandesa, stond begin 1964 in alle Spaanse kranten en bladen. Ze was in het theater, in het Prado Museum, dan weer reisde ze door het land. Perfect gekleed en met een bedachtzame, maar ontwapenende glimlach. Ze werd gevolgd tot bij de kapper en genoot van de vrijheid. In een auto toerde ze door Spanje als een moderne vrouw die de wereld verkende.
Auteur: Daniela Hooghiemstra
Titel: Om de liefde, voor de troon
Uitgever: Balans
Pagina’s: 330
Prijs: € 22,99
Zo beschrijft Daniela Hooghiemstra prinses Irenes entree in januari 1964 in het Spanje van generaal Franco. Van haar verloving met de Spaanse troonpretendent Carlos Hugo van Bourbon-Parma was toen nog niemand op de hoogte.
Om de liefde, voor de troon gaat over verloving, bekering tot het katholicisme, huwelijk en de lotgevallen van Irene nadien. Bekende kost, maar Hooghiemstra ontrafelt de geschiedenis. Dook de archieven in, tot in Spanje toe, sprak een zus van de in 2010 overleden Carlos Hugo en een vriendin van Irene. Las notulen van de ministerraad en aantekeningen van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken destijds, Buurt van Nispen tot Pannerden.
Carlos Hugo was niet eens Spanjaard
Franco had de Burgeroorlog (1936-1939) gewonnen dankzij de monarchisten en vond dat Spanje na zijn dood weer een koning moest krijgen. De vraag was wie. Carlos Hugo, leider van de carlistische tak van het Huis Bourbon, die in Frankrijk woonde, of Juan Carlos, kleinzoon van de laatste Koning, wiens familie in ballingschap in Portugal verbleef?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen