Na ‘Afghanistan’ klinkt de roep om een nieuw Europees asielbeleid. Waarom is dat er nog niet na de migratiecrisis van 2015/2016?
1. Asielbeleid is toch geen EU-aangelegenheid?
Daarover denkt de EU anders. In artikel 78 van het ‘Werkingsverdrag’ van de EU (2013) staat dat lidstaten minimumnormen moeten hanteren om te komen tot een gemeenschappelijk stelsel met een uniforme status en uniforme procedures.
Zover is het nog lang niet. Lidstaten hebben nog eigen regels en procedures. Nederland staat te boek als ‘streng’ omdat het een lange lijst met ‘veilige landen’ gebruikt, waar geen systematische vervolging, foltering of schending van mensenrechten plaatsheeft. Asielzoekers uit die landen – zoals Marokko, Tunesië en Albanië – verstoppen de procedure ten koste van echte vluchtelingen, vindt Nederland. Marokko wordt verder alleen door Midden-Europese landen als veilig gezien. Initiatieven voor een gezamenlijke EU-lijst van veilige derde landen hebben nog nergens toe geleid.
Als het gaat om de procedures is Nederland weer niet zo streng. Afgewezen asielzoekers kunnen uitentreuren in beroep gaan en ook altijd weer hopen op een of ander ‘pardon’.
2. Waarom EU-asielbeleid?
Om bijvoorbeeld asielhoppen te vermijden. Dat je in land A asiel vraagt, en als dat is afgewezen, het in land B opnieuw probeert. De Dublinverordening (‘Dublin III’) uit 2014 moet dat voorkomen. Dublin III is een geactualiseerde versie van het Verdrag van Dublin dat in 1990 is aangenomen door de twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschap. Dublin III wordt nageleefd door alle EU-lidstaten plus Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Een asielverzoek wordt slechts in één van de staten beoordeeld.
Luister ook aflevering 1 van de nieuwe EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Een belangrijke passage van Dublin III is ook dat de lidstaat waar de asielzoeker illegaal is binnen gereisd, verantwoordelijk is voor diens asielverzoek.
3. Dus in 2015 is met ‘wir schaffen das’ Dublin ontbonden?
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen