Dat de Hoge Raad het rammelende onderzoek naar de Arnhemse Villamoord heropent, is onontkoombaar. Openbaar Ministerie en politie ondersteunen een tweede herzieningsverzoek van de advocaat na ontlastend bewijs in een documentaireserie over de zaak. In EW spreekt rechtspsycholoog Peter van Koppen van ‘een novum’ – een nieuw feit.
De Arnhemse Villamoord lijkt een ongekend rechterlijke dwaling. Op 2 september 1998 werd de bewoonster van een villa in Arnhem om het leven gebracht bij een vermoedelijke roofmoord. Daarvoor zijn negen mannen veroordeeld tot straffen van vijf tot twaalf jaar. De documentaireserie roept vragen op over de manier waarop politie en justitie destijds bewijs verzamelden tegen de verdachten. De leider van het politieteam heeft volgens advocaat Paul Acda onder ede gelogen en proces-verbalen vervalst.
Lees hier het interview met rechtspsycholoog Peter van Koppen waarin de Villamoord ter sprake komt
Grove fouten
Als student had Acda meegedaan aan het door rechtspsycholoog Peter van Koppen geleide onderzoeksproject Gerede Twijfel. Over de Arnhemse Villamoord schreef zijn collega Han Israëls eerder ‘een heel goed boek’, zegt Van Koppen in EW. In 2018 oordeelde de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) dat de recherche grove fouten had gemaakt, waardoor mogelijk valse bekentenissen zijn afgelegd. De Hoge Raad wees een eerste herzieningsverzoek dit voorjaar niettemin af.
‘Voorzitter Tineke Cleiren van de ACAS heeft er in Nederlands Juristenblad een stukje over geschreven,’ zegt Van Koppen. ‘In juristentermen een schuimbekkend verhaal.’
Over het tweede seizoen van de recent uitgezonden documentaireserie De Villamoord zegt hij: ‘De makers zijn door gaan graven met politiemensen en hebben nog meer missers boven water gekregen. De Hoge Raad kan er niet omheen die vondst als novum te beschouwen.’
Nicky Verstappen
In het interview gaat Van Koppen ook nader in op de bewijzen in de zaak van Nicky Verstappen, eveneens uit 1998. Met twee collega’s schreef Van Koppen een boek over de zaak, dat deze week zou verschijnen. In hun ogen heeft de rechtbank bij de veroordeling van Jos B. niet goed gekeken naar het DNA-bewijs. In een kort geding vraagt advocaat Gerald Roethof van Jos B. vandaag publicatie te verbieden tot door hem gevraagde correcties zijn overgenomen.
Rechtspsycholoog Peter van Koppen: ‘Ik ben geen actiegroep’
Rechtspsycholoog Peter van Koppen (68) is gespecialiseerd in bewijsproblemen. In De fietser op de hei analyseert hij het bewijs in de zaak van Nicky Verstappen. ‘Naar de helft is niet gekeken.’ Lees hier het interview.