Is Sigrid Kaag een politiek genie en zijn haar uitspraken en daden onderdeel van een ingenieus plan om premier te worden? Of is ze een politieke amateur die de formatie een half jaar lang onnodig heeft opgehouden? De laatste indruk overheerst.
De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?
Nieuw leiderschap, de slogan van de verkiezingscampagne van D66-leider Sigrid Kaag, is als een boemerang bij haar teruggekomen. Er zijn genoeg kiezers die Kaag (59) nog steeds het voordeel van de twijfel gunnen. En het nieuwe leiderschap duidelijk terugzien in haar optredens en gemaakte keuzes.
Voor andere kiezers is haar nieuwe leiderschap een raadsel geworden. Een knappe prestatie dat ze bij de verkiezingen D66 wist te promoveren tot tweede partij van het land, maar wat nu? Ze gedraagt zich nog steeds als een politieke buitenstaander. Dat kan verfrissend zijn, maar het leidt vooral tot verzuurde persoonlijke verhoudingen en vertraging van de formatie.
Luister ook de podcast over dit coververhaal (tekst gaat hieronder verder):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Als het geen meesterzetten zijn op het politieke schaakbord, zijn het politieke missers. Dertien op een rij.
1.
De eerste misser dateert van voor de verkiezingen, maar zou pas erna bekend worden. Kaag werd gedurende haar ministerschap voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking enkele jaren gevolgd door een tv-ploeg van de VPRO. Of ze leider van D66 zou worden, was nog niet bekend toen de voorbereidingen in 2018 begonnen. Uiteindelijk werd Sigrid Kaag: Van Beiroet tot Binnenhof op 3 januari, tien weken voor de verkiezingen, uitgezonden. In juni openbaarde GeenStijl dat D66-campagneleider tevens Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma het eindproduct wel erg ingrijpend had willen aanpassen. Veel meer dan gebruikelijk is in het verkeer tussen media en politici.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zo wilde hij af van het beeld van Kaag die zonder autogordel op de achterbank zat. En: ‘Er moet echt iets in de documentaire over haar idealen, over het waarom van de stap die ze zet,’ schreef hij namens Kaag aan de makers.
Lees deze blog van Afshin Ellian: Morele superioriteit Kaag en NPO aan diggelen na D66-propagandadocumentaire
Wat van de documentaire bleef hangen was Kaags vraag ‘Wie zijn die mensen?’, gesteld aan haar politiek adviseur toen ze peilingen bespraken. Ze doelde op potentiële stemmers op Thierry Baudet, wiens Forum voor Democratie het in 2019 beter deed dan D66. De uitspraak is vergeleken met die van presidentskandidaat Hillary Clinton over ‘deplorables’, deerniswekkende mensen die op Donald Trump zouden stemmen, en zou Kaags afstand tot ‘gewone mensen’ illustreren.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen