Een zeldzaam eensgezinde Tweede Kamer dringt aan op een fermere houding tegenover communistisch China en op steun aan het bedreigde Taiwan. Maar demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) houdt vast aan een behoedzame aanpak. Verslaggever Eric Vrijsen inventariseert de Haagse dilemma’s.
Van SGP tot PvdA, van Forum tot D66 en van PVV tot DENK, alle fracties staan uiterst kritisch tegenover Beijing. In enkele recente Kamerdebatten zorgde alleen SP’er Jasper van Dijk voor een kleine dissonant, toen hij erop wees dat de AUKUS-alliantie tussen Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië in strijd kan zijn met het non-proliferatieverdrag. Amerikaanse nucleaire technologie kan immers terechtkomen bij Australië.
Lees dit coververhaal uit 2019 over China: Waarom ook Europa Xi Jinpings Rijk van het Kwaad moet weren
Maar ook de SP hekelt ‘de intimidatie van China tegen de bevolking van Taiwan’. Kamerbreed werd gelachen om de grap van Derk Jan Eppink (JA21): ‘De financiële steun voor de oprichting van de SP in de jaren zeventig is voor de Chinese Communistische Partij een slechte investering gebleken.’
Onderzoek naar de lange arm van China
Er is geen onderwerp waarop de Kamerfracties het zo eens zijn als over China. Sjoerd Sjoerdsma (D66) pleit voor een parlementair onderzoek naar heimelijke Chinese invloed op universiteiten en het bedrijfsleven. Hij sprak over ‘de lange arm van China’ als ondermijning van de democratie.
Ruben Brekelmans (VVD) wil een ‘taskforce’ om Nederland minder afhankelijk te maken van China. Hij wil ook dat het kabinet scenario’s opstelt over hoe het moet reageren op een eventuele Chinese aanval op Taiwan.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen