Het kabinet is van plan de huidige coronaregels te verlengen tot in het nieuwe jaar. De avondlockdown die sinds 28 november geldt, zal ook tijdens de feestdagen van kracht zijn. Zicht op versoepelingen is er voorlopig niet, terwijl de kritiek op de moeizame booster-campagne verder toeneemt.
Op 28 november kondigde demissionaire bewindspersonen Mark Rutte (VVD) en Hugo de Jonge (CDA) die zogenoemde avondlockdown aan. Alle niet-essentiële winkels, theaters, musea en de horeca moesten twee dagen later voortaan de deuren om 17.00 uur sluiten. Ook amateursport of sporten in een sportschool is na 17.00 uur niet toegestaan.
Ziekenhuizen nog steeds vol met coronapatiënten
Lees ook: Een vaccinatie verplichten of niet?
Die regels zullen ook tijdens de feestdagen en tot in het nieuwe jaar gelden, meldt persbureau ANP. Ook het advies om thuis maximaal vier bezoekers te ontvangen, zal niet veranderen.
Het kabinet wacht nog steeds op een duidelijke ‘kentering’ van de coronacijfers. Deze week daalde het gemiddelde aantal besmettingen elke dag, maar de cijfers blijven hoog. Het RIVM meldde zondag 12 december 16.671 positieve coronatestuitslagen. In de ziekenhuizen lagen op diezelfde dag 2.782 coronapatiënten, van wie 662 op de intensive care worden behandeld.
Omikron-variant baart OMT zorgen, 80 besmettingen in Nederland
Het besluit van het kabinet baseert zich op een nog geheim advies van het Outbreak Management Team (OMT). Volgens RTL Nieuws zou in dat advies staan dat de avondlockdown moet worden verlengd, maar aanscherpingen ook niet nodig zijn. De experts zouden zich zorgen maken over de omikron-variant van het coronavirus.
In Nederland zijn ten minste tachtig mensen besmet met de nieuwe variant. Wereldwijd gaat het om 2.382 officiële gevallen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de omikron-variant besmettelijker, maar mogelijk ook minder schadelijk dan de dominante delta-variant.
Veiligheidsberaad bijeen: toekomst met of zonder corona?
Het Veiligheidsberaad komt maandagavond 13 december digitaal bijeen om bijgepraat te worden over de coronamaatregelen die het kabinet van plan is te nemen voor de komende tijd. Dat Veiligheidsberaad bestaat uit de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van hun veiligheidsregio. Ook demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus (CDA) schuift aan bij het overleg. Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), zal deze middag al met de burgemeesters vooruitblikken op een toekomst met of zonder corona.
Het kabinet neemt dinsdag besluiten over eventuele aanscherpingen van de huidige maatregelen. Vermoedelijk blijven de regels tot in het nieuwe jaar in stand. Dat betekent dat ze ook tijdens de feestdagen gelden. Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) een persconferentie.
Tweede Kamerleden willen vooral dat er – vanwege de omikron-variant – veel sneller geprikt wordt. ‘In het Verenigd Koninkrijk gaan ze het boosteren voor alle volwassenen versnellen. Het zou i.v.m. Omikron verstandig zijn als Nederland dit voorbeeld zou willen (en kunnen) volgen,’ twittert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.
Net na veel bekeken programma BBC ‘Strictly Dancing’ verschijnt Britse PM Boris in beeld. UK begint booster sneller met tijdwinst van een maand. Tegen omikron. Hallo, @hugodejonge
Johnson to address nation at 8pm on booster jabs amid Omicron concerns https://t.co/7WlNgqAY5h
— Derk Jan Eppink (@djeppink) December 12, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
D66-Kamerlid Jan Paternotte zou graag zien dat het aantal prikken wordt opgeschroefd.
2. Hoe houdbaar is de grens van 6 maanden? Deskundigen komen met steeds meer indicaties van lagere effectiviteit 2 prikken tegen milde klachten, dus boosters sneller nodig. Landen als 🇦🇹, 🇩🇰, 🇬🇧 en 🇧🇪 leggen grens al op iets of veel minder lange periode.
— Jan Paternotte (@jpaternotte) December 13, 2021
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De Jonge gaf maandagmiddag aan dat hij gehoor geeft aan die oproepen en het zetten van boosterprikken wordt versneld. Volgens hem werkt een extra prik tegen de omikronvariant van het coronavirus.
‘De muur van immuniteit die we hebben opgebouwd lijkt onvoldoende bestand tegen omikron. Maar we zien dat de variant zich wel wat aantrekt van de extra prik,’ zegt De Jonge op basis van onderzoek in Groot-Brittannië tegen de NOS.
Hóe het vaccinatieprogramma versneld wordt, weet de minister nog niet. Hij denkt morgen meer te kunnen zeggen. ‘Het RIVM maakt op dit moment een plan van aanpak.’