Met de langetermijnstrategie tegen corona betrekt het kabinet meer experts bij de advisering, en bedrijven en burgers bij de aanpak. Het is verstandig om de verantwoordelijkheid te verdelen, maar het gevaar bestaat dat de aanpak verwatert, schrijft Bram Hahn.
Nog net voor het RIVM een nieuwe opleving van het coronavirus signaleerde, kwam minister voor Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66), samen met de ministers van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD) en die van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA) met de langverwachte langetermijnstrategie tegen corona.
Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.
Dat trio ministeries illustreert al meteen dat de aanpak een ander karakter moet krijgen dan tot nu toe het geval was: niet primair vanuit volksgezondheid, maar vanuit een visie die alle belangrijke pijlers van de samenleving omvat. Dat komt ook tot uiting in het uitgangspunt dat het kabinet al in april formuleerde: de samenleving moet zoveel mogelijk openblijven terwijl de toegang tot de zorg voor iedereen gewaarborgd moet zijn. Die wensen waren al langer duidelijk, nu is er ook het plan waarmee het kabinet dat wil garanderen.
Onduidelijk wat van bedrijven wordt verwacht
Het opvallendste punt in de strategie is de grote rol die het kabinet ziet voor bedrijven en burgers. Minister Kuipers verwacht dat sectoren zelf aan de slag gaan met plannen om maatregelen te nemen om het virus buiten de deur te houden, omdat ze volgens Kuipers als geen ander weten hoe dat moet.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen