Afgaand op de boeken die politici meenemen op vakantie, valt voorzichtig te concluderen dat ze vooral kiezen voor boeken die over iets anders gaan dan politiek. SGP-leider Kees van der Staaij nam de meeste moeite om aan EW uit te leggen hoe hij tot zijn keuze kwam.
Intussen heeft ook premier Mark Rutte (VVD) een vakantieboek gekozen: de biografie over voormalig leider van de Sovjet-Unie Leonid Brezjnev die de Communistische Partij achttien jaar leidde.
Uit de eerder door EW gepubliceerde lijst van de vakantieboeken van politici bleek al dat Van der Staaij koos voor een boek dat enige tijd geleden aan alle Kamerleden en kabinetsleden werd aangeboden ‘door bewogen en bezorgde burgers van ons land, die een hoopvolle toekomst willen’. Dat was Moraal. Waarom we haar nodig hebben en hoe we haar kunnen vinden van wijlen de joodse geestelijke Jonathan Sacks. Die burgers hopen dat de politici zich gaan laven aan ‘deze oase en bron van wijsheid in een steeds hijgeriger tijd’.
Gerry van der List legt uit wie opperrabbijn Jonathan Sachs was
‘Toen ik er even in bladerde, was ik meteen verkocht! Ik stuitte op prachtige beschouwingen over de rol van de burgerlijke samenleving naast de markt en de staat. Precies wat er nodig is in een tijd waarin we steeds meer van de staat verwachten en de staat steeds minder kan waarmaken,’ zegt Van der Staaij.
De titels van de hoofdstukken prikkelen hem tot lezen. Zoals het hoofdstuk getiteld Kunnen we nog debatteren met elkaar? Van der Staaij: ‘Ik ben benieuwd.’
Een boek dat zowel breed als diep is en je aan het denken zet
Een vakantieboek moet in zijn ogen over meer gaan dan politiek alleen. ‘Het is tenslotte vakantie. Dat zit er zeker ook in. Inspirerende beschouwingen bijvoorbeeld hoe mensen zijn omgegaan met verdriet en pijn in hun leven: blijf je in wrok terugzien en zie je jezelf als een object waarmee is gesold? Of lukt het de stap te maken om vooruit te kijken? Kortom: een boek dat zowel breed als diep is, je aan het denken zet, en ongetwijfeld verrijkende ervaringen oplevert. En ook gewoon leesplezier, omdat het goed geschreven is.’
Minister van Defensie Ollongren stopte meerdere boeken in haar koffer
Minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) is van plan om veel te lezen. Zij gaf liefst drie boeken op. Als eerste gaat ze lezen De zwijger – Het leven van Willem van Oranje van René van Stipriaan. ‘Heel veel zin in deze pil, moet ik natuurlijk ook lezen als historicus.’
Ter vermaak leest de minister van Defensie Chums van Simon Kuper over in Oxford opgeleide conservatieven die niets op hebben met de Europese Unie. Onder hen de Britse premier Boris Johnson. En op aanraden van onder anderen de Amerikaanse journalist en Ruslandkenner Anne Applebaum leest Ollongren ook Bill Browder – A Freezing Order – A true story of Russian Money Laundering, Murder and Surviving Vladimir Putin’s Wrath.
Ik heb het boek sinds 10 januari niet meer opengehad
Dat ministers maar moeilijk aan boeken toekomen, geeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip (CDA) grif toe. Ze leest altijd romans en stopte Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili in haar koffer. ‘Ik heb dit boek sinds 10 januari niet meer opengehad, maar sla het in de vakantie weer open,’ zegt Van Gennip. 10 januari was de dag dat het kabinet-Rutte IV aantrad.
Premier Rutte kiest voor een biografie over een politicus
Premier Mark Rutte heeft intussen ook zijn koffer – met boek – gepakt. Het werd Brezhnev – The Making of a Statesman over de voormalige secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Brezjnev leidde de Sovjet-Unie van 1964 tot 1982. De keuze voor dit boek van de Duitse hoogleraar Oost-Europa-studies Susanne Schattenberg onthulde Rutte in gesprek met politiek verslaggever Lars Geers in het radio-programma Met ’t Oog op Morgen.