Het onderzoek naar de ‘Beste gemeenten’ bestaat 25 jaar. Vanaf de eerste editie houdt het onderzoek burgers en bestuurders scherp. Het is de enige complete gids voor wie de ideale woonplek zoekt. Elke gemeente biedt iets. De onderzoekers deden dit jaar aanvullend onderzoek naar de voorzieningen in 10.099 buurten: van Weteringbuurt en Cool tot Kavelingen en Kreileroord.
Inhoudsopgave
1. Beste gemeenten 2022
Nergens vind je zoveel voorzieningen als in Amsterdam en toch staat de stad op een matige 224ste plek op de ranglijst van Beste gemeenten 2022. Voor het vaststellen van de woonaantrekkelijkheid tellen nu eenmaal meer zaken mee dan winkels, clubs, scholen en andere zaken waarvoor de stad bekendstaat. In 1997 publiceerde weekblad Elsevier de eerste editie van Beste gemeenten. Toen werd Amsterdam wél uitgeroepen tot fijnste woonplek. Wat is er sindsdien veranderd?
Vijfentwintig jaar geleden vergeleek de redactie alle 572 gemeenten. Daarvan zijn er nog slechts 344 over. De gemeentekaart is grondig heringedeeld. Sommige plekken maakten meer dan één herindeling mee. Vierlingsbeek bijvoorbeeld fuseerde in 1998 met Boxmeer. En Boxmeer ging op 1 januari van dit jaar op in Land van Cuijk.
Elk jaar verbeteren EW en Bureau Louter, dat het onderzoek sinds 2011 uitvoert, de methodologie en presentatie van het onderzoek naar de aantrekkelijkheid van woonplekken. Er komen nieuwe gegevens beschikbaar en ook is er technisch meer mogelijk om die gegevens te analyseren.
Voor de eerste ranglijst in 1997 gebruikte de redactie onder meer een enquête. Aan deelnemers uit het hele land werd gevraagd wat hun favoriete woonplaats was. De spelregel was dat de eigen gemeente niet meetelde. Op één eindigde Amsterdam.
Hoogtepunten uit Beste gemeenten 2022
Illustratie: René van Asselt
Vergelijking op basis van feitelijke kenmerken
Voor de meest recente editie van Beste gemeenten toetsten de onderzoekers van Bureau Louter vooral feitelijke kenmerken van de woonomgeving, in totaal tellen 122 indicatoren mee. Zoveel informatie was 25 jaar geleden niet beschikbaar. Waar mogelijk wordt getoetst op vier dimensies: nabijheid (ook over de gemeentegrens en zelfs de landsgrens), variëteit, kwaliteit en omvang.
Gegevens zijn onder meer afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ook zijn voor het eerst gegevens geanalyseerd die werden verstrekt door Stichting LISA. Die houdt nauwkeurig registers bij over alle vestigingen waar werk wordt verricht, van winkels en cafetaria tot zwembaden. Daardoor is het mogelijk om een uniek beeld te geven van het voorzieningenniveau voor de inwoners in ruim tienduizend buurten.
Door dit soort verbeteringen is de ranglijst van Beste gemeenten 2022 niet precies te vergelijken met die uit 2021, laat staan met die van 25 jaar geleden.
Luister ook de podcast met Ruud Deijkers over het onderzoek Beste Gemeenten 2022:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen