Leonne Stentler (36) is straks bij de NOS te zien tijdens het WK in Qatar. Ze zal wedstrijden analyseren. De oud-international voelt ‘groot ongemak’ bij dat WK. ‘Als lhbti’ers worden opgepakt, voel ik dat.’
De ogen van Leonne Stentler glinsteren voortdurend. Bijvoorbeeld als ze herinneringen ophaalt aan het pleintjesvoetbal in de Rotterdamse wijk Beverwaard, waar ze opgroeide. De voetbalanalist lacht vaak. Eén keer wat ongemakkelijk. Stentler lijkt de pijn nog te voelen. In de zomer van 2017 versloeg het Nederlandse vrouwenelftal in de finale van het EK in de Grolsch Veste in Enschede Denemarken met 4-2. Zij was in het stadion. Twee jaar daarvoor was ze, na een zware achillespeesblessure, gestopt met voetbal. Ze had zeventien interlands gespeeld.
Leonne Stentler (Rotterdam, 1986) is voetbalanalist. Ze speelde als prof bij ADO Den Haag en Ajax en zeventien keer voor Oranje. Woont in Amsterdam samen met vriendin Shannice Wilner.
Stentler was erbij toen de vrouwen, onder leiding van de bondscoaches Vera Pauw en Sarina Wiegman, vele jaren eerder aan hun zegetocht begonnen. De wat ongemakkelijke lach volgde op de vraag hoe het was om dat hoogtepunt op het veld in de Grolsch Veste te moeten missen. ‘Ik werd in tweeën gescheurd. Ik was blij en trots. Ik had iets bijgedragen. Tegelijkertijd baalde ik enorm en was ik verdrietig. Uiteindelijk was ik er niet bij.’
Tegenwoordig is ook het vrouwenvoetbal niet meer van de buis te slaan. Dat was in 2015 anders. Beelden van de rechtsback en latere centrumverdediger Stentler (bij ADO Den Haag, Ajax en Oranje) zijn niet te vinden.
‘Ik was vooral een dienende speler. Ik wil mezelf niet met Virgil van Dijk vergelijken, maar net als hij probeerde ik situaties tactisch op te lossen. Door goed te staan en te voorkomen dat ik één-op-één-duels moest aangaan. Wat mij speciaal maakte, was mijn crosspass. Ik was één van de weinige rechtsbacks die moeiteloos de bal bij de linksbuiten konden neerleggen. Ik oogde niet snel, maar was het wel. En ik had een behoorlijke longinhoud. Ik kon heerlijk blijven gaan op die rechterflank.’
Stentler was de beste op de pleintjes
Als klein meisje was ze geen dienende voetballer. Ze droomde dat ze Dennis Bergkamp was, de technisch begaafde aanvaller van Ajax, Arsenal en Oranje. ‘Ik was vol zelfvertrouwen, deed trucjes. Ik voelde me ook heel erg Dennis Bergkamp.’ Ze was de beste op de pleintjes, tussen haar twee jaar oudere broer Robin en alle vriendjes. Haar moeder was lerares op de rooms-katholieke basisschool De Regenboog. ‘Als het regende of sneeuwde, vroegen we haar heel lief of we in de kleine gymzaal mochten voetballen. Meestal mocht dat.
Ik had net mijn zwemdiploma gehaald, zat op de dichtgeklapte wc-bril in de badkamer en zei tegen mijn moeder: “Mama, ik wil op voetbal.”
‘Mijn broer zat op SV Bolnes in Ridderkerk, bij ons in de buurt. Dat wilde ik ook. Ik weet het moment nog. Ik had net mijn zwemdiploma gehaald, zat op de dichtgeklapte wc-bril in de badkamer en zei tegen mijn moeder die bij me stond: “Mama, ik wil op voetbal.”
‘Ik kreeg een reactie die ik niet had verwacht. Het leek me zo logisch. Eerst vroeg ze: “Weet je het wel zeker?” Ja, zei ik, ik vind het leuk en ben er goed in. “Nou,” antwoordde ze, “dan moeten we vragen of dat mag.” Daar snapte ik niks van: waarom en aan wie? Mijn moeder is het gaan vragen. Ik mocht komen. Ik was het eerste meisje bij SV Bolnes.’
Ze worstelt nog: doet ze iets met haar ongemak bij dit WK?
Stentler is voor voetballiefhebbers een vertrouwd gezicht. Ze is al jaren te zien als analist bij NOS Studio Sport Eredivisie op vrijdagavond. Zo nu en dan zit ze op zondagavond bij het praatprogramma NOS Studio Voetbal. Als de vrouwen een interland spelen, is ze steevast een van de analisten. En ze is volop te zien bij sportzender ESPN, die naast mannenvoetbal de Vrouwen Eredivisie uitzendt. Bij het WK in Qatar zal ze wedstrijden op tv analyseren. Bij die van het Nederlands elftal doet ze dat op de radio.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen