Braafste jongetje van de Europese klas Nederland laat zich door de EU te makkelijk naar de slachtbank leiden. Andere EU-landen pakken het slimmer aan.
Lees de recensie van Het lied van Europa: toekomstroman over het continent (****)
In zijn nieuwe roman Het Lied van Europa schetst Leon de Winter een weinig opbeurend beeld van het jaar 2047. Niets mag meer in de surveillance-unie die Europa dan is. Toch zijn er in de compleet doorgeslagen Europese Unie (EU) nog wel verschillen van aanpak. En welk land is het strengste? Juist.
Leon de Winter: ‘Nederland liep wereldwijd voorop met het doorbelasten van individuele CO2-uitstoot. De CO2-opslag op vlees was zo hoog dat je niet vaker dan één keer per week vlees kon eten als je ook nog wilde reizen of iets anders wilde ondernemen dat volgens de regels CO2 veroorzaakte.’
Luister ook de nieuwste EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel (tekst gaat hieronder verder):
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De romancier overdrijft niet. Al decennia is Nederland in de EU het braafste jongetje van de klas. En heeft Nederland eens een premier die het aandurft om ‘nee, nee, nee’ te zeggen (Mark Rutte in 2020 over een onvoorwaardelijk coronaherstelfonds) dan schamen veel Nederlanders, niet alleen in Brussel, zich de ogen uit de kop. ‘We maken ons te schande.’
Nee, de houding is altijd weer: Nederland moet laten zien dat het meer deugt dan andere lidstaten! Europa wil vooroplopen in de wereld, en Nederland in Europa. Heeft Brussel net besloten dat in 2035 geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor mogen worden verkocht, Rutte IV wil dat uiterlijk 2030 alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. De CO2-uitstoot niet omlaag met 55 procent, zoals eurocommissaris Frans Timmermans wenst, nee 60 procent is het doel.
We moeten terug naar Brussel, heronderhandelen
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen