Brussel is doodsbenauwd voor meer arrestaties in de omkopingszaak rond Qatar, die al tal van reputaties brak. Het grootste corruptieschandaal in de geschiedenis van het Europees Parlement zorgt nog altijd voor grote onrust. René van Rijckevorsel over wat we tot nu toe weten.
Het was voor de leden van het Europees Parlement geen fijn reces. Zeker niet voor de 145 die behoren tot de Socialisten en Democraten. Waar ze ook kwamen, werden ze aangesproken op ‘Qatargate’, het corruptieschandaal dat het nieuws sinds december beheerst. Zelden horen ze thuis iets over hun inspanningen die leiden tot in hun ogen rechtvaardige wetten. Maar is er een schandaal, dan wil iedereen het naadje van de kous weten.
Lees ook deze analyse van René van Rijckevorsel: Qatargate: ethische onverschilligheid schaadt Brussel
Het ergste: ook de parlementariërs kennen de details niet. Ze weten niet of het bij de arrestaties en beschuldigingen tot nu toe blijft. Of zullen meer collega’s die pretendeerden idealisten te zijn, worden verdacht van zakkenvullerij? Zullen de corruptiebeschuldigingen ook andere politieke groepen treffen?
Naast onzekerheid is er teleurstelling. Met de verdachte parlementariërs en hun medewerkers is altijd prima samengewerkt. In de sociaal-democratische S&D-groep en met leden van andere partijen.
Nieuwe knauw voor reputatie Europees Parlement
De reputatie van het Europees Parlement (EP) – al slecht door hoge salarissen, lage belastingen, forse presentiegelden en onkostenvergoedingen waarvoor geen verantwoording nodig is – heeft ruim een jaar voor de Europese verkiezingen een nieuwe knauw gekregen. Voor sommigen bevestigt het schandaal het vooroordeel: verbaast niks, topje van de ijsberg.
Lees ook het interview met de voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola: ‘Waar? vroeg ik. In Kiev, zei hij. En ik zei: okay, ik doe het’
Brusselse gerechtelijk onderzoekers stuitten in mei 2022 op onregelmatigheden bij oud-parlementslid Pier Antonio Panzeri, die een actiegroep voor mensenrechten leidde. Omdat ze vermoedden dat hij niet alleen handelde, zijn ze hem gaan volgen, met de arrestaties van december als gevolg.
Eigen regels tegen het licht
Deze week houdt het Parlement in Straatsburg de eigen regels tegen het licht. Het enige gekozen instituut van de EU zal heel wat bakens moeten verzetten om weer enige geloofwaardigheid te krijgen bij de kiezers.
Hier de hoofdrolspelers in deze thrillerserie over politieke corruptie. Let wel: de rechter heeft de verdachten nog niet veroordeeld.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen