Politiek in coronatijd was koekoek eenzang. Achteraf bekeken was het kabinetsbeleid te directief, concluderen critici in een CDA-bundel. De veerkracht van de samenleving telde niet.
Op een zondagmiddag in januari 2022 kwamen CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma, directeur van het Wetenschappelijk Instituut (WI) voor het CDA Pieter Jan Dijkman en CDA-partijvoorzitter Hans Huibers samen bij Mona Keijzer in Edam. Doel was nog eens na te praten over het coronabeleid en Keijzers frustratie dat de CDA-fractie in de crisis zo klakkeloos het kabinetsbeleid volgde.
Lees ook het opiniestuk van Eric Vrijsen uit september 2021: Wat bezielde spookrijder Mona Keijzer?
Keijzer verliet in september 2021 op spectaculaire wijze de politiek nadat premier Mark Rutte (VVD) haar als staatssecretaris van Economische Zaken had ontslagen, omdat ze de eenheid van het kabinetsbeleid had geschonden door het coronabeleid openlijk te kritiseren. Keijzer was tegen de coronapas die het kabinet ging invoeren. Ze wilde terug naar het ‘oude normaal’.
Strijd tegen het virus met te weinig oog voor de samenleving
Het CDA had zich onder leiding van de kersverse partijvoorzitter Hans Huibers net voorgenomen om weer een debatpartij te worden en in Edam ontstond het idee voor een bundel over het crisisbeleid. Het resultaat is er nu: Leren van corona. Naar een nieuw vertrouwen in samenleving en democratie.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen