Het kabinet is vrijdagavond gevallen door onenigheid over asielbeleid. Waarom is dat zo’n hoofdpijndossier? Wat is eigenlijk het verschil tussen een asielzoeker en een vluchteling? Waarom was er ooit een Vluchtelingenverdrag nodig – en kan Nederland dat opzeggen? Is Nederland softer dan andere landen? Is Europa de oplossing? In dit omslagverhaal verschaft EW duidelijkheid met 111 vragen en antwoorden over asiel.
Redacteuren Nard Lodewijk, Gertjan van Schoonhoven en René van Rijckevorsel doken in de geschiedenis van de belangrijkste verdragen die de basis vormen van het Nederlandse asielbeleid en spraken ter plekke met verantwoordelijke beleidsmakers en uitvoeringsorganisaties. Zo krijgt u een helder overzicht van de basis (wat is asiel precies?), de feiten (hoeveel asielzoekers er naar Nederland komen en waarvandaan), de asielprocedure (welke stadia doorloopt iemand die in Nederland om ‘internationale bescherming’ vraagt?) en hoe het asielbeleid van de Europese Unie eruitziet.
In dit artikel zijn alle 111 vragen onder elkaar te lezen. Hieronder zijn de vragen en antwoorden per thema uitgesplitst.
1-10: De basis en het Vluchtelingenverdrag
11-19: (Het opzeggen van) internationale verdragen
20-29: De komst van asielzoekers naar Nederland
30-39: De rol van het Centraal orgaan asielzoekers (COA)
40-45: Overlast en problemen door asielzoekers
46-57: Rechten van asielzoekers die in Nederland zijn
58-71: Het verloop van de asielprocedure
72-79: Verblijfsvergunning en vertrek
80-83: De kosten van asielopvang voor de samenleving
84-111: Het asielbeleid van de Europese Unie
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."