Kan Nederland het Vluchtelingenverdrag opzeggen? En het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens? EW zet 111 vragen en antwoorden over asiel op een rij. In dit artikel vraag 11 tot en met 19.
Lees ook de andere vragen over asiel:
1-10: De basis en het Vluchtelingenverdrag
20-29: De komst van asielzoekers naar Nederland
30-39: De rol van het Centraal orgaan asielzoekers (COA)
40-45: Overlast en problemen door asielzoekers
46-57: Rechten van asielzoekers die in Nederland zijn
58-71: Het verloop van de asielprocedure
72-79: Verblijfsvergunning en vertrek
11. Kan Nederland het Vluchtelingenverdrag opzeggen?
Ja. Zowel in het Verdrag betreffende de status van vluchtelingen (1951) als het Protocol van New York (1967) staat gewoon hoe dat moet. Respectievelijk in Artikel 44 en Artikel IX, onder het kopje ‘Opzegging’. De tekst is vrijwel eensluidend (in het Protocol staat er ‘Protocol’ in plaats van ‘Verdrag’):
1 Elke Verdragsluitende Partij mag dit Verdrag te allen tijde opzeggen door middel van een tot de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties gerichte kennisgeving.
2 De opzegging zal voor de betrokken Staat van kracht worden één jaar na de datum waarop de kennisgeving door de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties is ontvangen.
12. En het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens?
Ook. Nederland ondertekende en ratificeerde het EVRM (1950) als lid van de Raad van Europa, net als alle andere lidstaten van de Raad. Alle EU-lidstaten zijn ‘toegetreden’ tot het EVRM (behalve vooralsnog de EU zelf). Artikel 94 van de Grondwet geeft het EVRM in Nederland – anders dan in bijvoorbeeld Duitsland – ‘directe werking’. ‘Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.’ Kort en goed: afspraken in internationale verdragen en beslissingen van internationale organisaties zijn belangrijker dan Nederlandse wetten.
Ook het EVRM bevat een hoofdstukje ‘Opzegging’: in Artikel 58 om precies te zijn. Beetje hetzelfde recept als bij het Vluchtelingenverdrag, alleen dan met een opzegtermijn van een half jaar.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
13. Makkelijk zal het wel niet zijn?
Het is met verdragen net als met de casino’s in Las Vegas. Je komt er makkelijker in dan uit. De Adviesraad Migratie noemt in haar jongste advies Realisme rond richtgetallen het Vluchtelingenverdrag ‘zeker niet perfect’, al was het maar omdat het ‘een concreet verdeelmechanisme’ ontbeert. Maar opzeggen? Dat is in strijd met de Grondwet. Artikel 90 geeft de Nederlandse regering expliciet de taak de internationale rechtsorde te bevorderen. Bovendien: met het opzeggen van het Vluchtelingenverdrag ben je er nog lang niet, schrijft de Adviesraad.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen