Premium Lock ChatGPT: droom én nachtmerrie ineen

Illustratie: Carolyn Ridsdale

ChatGPT heeft de wereld veroverd. Het is kunstmatige intelligentie in werkende staat en voor het eerst wordt duidelijk wat de implicaties zijn voor gebruikers en de samenleving. De mogelijkheden zijn oneindig, maar gevaren zijn er ook.

ChatGPT is pas sinds november 2022 beschikbaar, maar het ging als een golf over de wereld. Nooit eerder wist een applicatie zo snel honderd miljoen gebruikers te vinden. Bij ChatGPT duurde dat slechts twee maanden, terwijl TikTok er negen maanden over deed, Instagram dertig en Spotify 35 maanden.

Hoogleraar Sander Bohte (48) van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam is verrast door de impact van ChatGPT: ‘Ook mijn ouders hebben het er nu over, dus het is echt overal. Dat heeft me absoluut verbaasd. ChatGPT is totaal anders dan wat er hiervoor was.’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

ChatGPT converseert in gewone-mensentaal

ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) converseert met mensen en geeft antwoorden op vragen, doet suggesties, en praat in gewone-mensentaal over uiteenlopende onderwerpen. Het is de computer die antwoordt en schrijft alsof hij een mens is.

De belangstelling voor de chat-app was zo groot dat Google en Microsoft de noodzaak voelden om meteen met een eigen programma te komen dat niet alleen de gebruikelijke zoekresultaten oplepelt in een lijstje, maar ook aanvullende informatie geeft in tekstvorm. En er kan dus worden gepraat met de zoekmachine om zaken verder uit te diepen.

Google noemt het programma Bard en Microsoft, dat 10 miljard dollar in het bedrijf achter ChatGPT investeerde, heeft al een nieuwe – betere – versie van ChatGPT geïntegreerd in zoekmachine Bing. Bard van Google is overigens nog niet voor het grote publiek beschikbaar en ook Microsoft rolt het nieuwe Bing langzaam uit. De Chinese zoekmachine Baidu kondigde meteen aan dat het snel met een chatfunctie komt: Ernie.

OpenAI: het bedrijf achter ChatGPT

Het bedrijf dat ChatGPT in november 2022 lanceerde, is OpenAI. Het bestaat sinds 2015 en wordt geleid door Sam Altman (37), die veel ervaring opdeed in de techsector met start-ups. Sinds begin 2023 heeft Microsoft 49 procent in handen van OpenAI. Het investeerde toen 10 miljard dollar in het bedrijf. Microsoft wil de chat-app vooral gebruiken om zijn zoekmachine Bing te verbeteren.

 

OpenAI kwam al eerder met het programma Dall-E, dat beelden genereert, en eerdere versies van ChatGPT. ChatGPT is gratis, maar met een abonnement van 20 dollar per maand krijgt de bezoeker altijd toegang, ook als het druk is.

In ChatGPT zit het hele internet

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw