Premium Lock Herstel Toeslagenaffaire vergt onorthodoxe oplossing

Gedupeerden van de Toeslagenaffaire bieden petitie aan in Tweede Kamer. Foto: Laurens van Putten/ANP

Is guller en vooral sneller afkopen van de gedupeerden van de Toeslagenaffaire geen goed idee? De kosten zijn toch al hoog en de knoop is onontwarbaar. Carla Joosten opteert ervoor.

Zo kan het niet langer. De terugkerende debatten met zeer verontwaardigde Kamerleden die het kabinet verwijten te dralen met de afhandeling van de Toeslagenaffaire, leiden tot niets. Veel emoties, tot op de tribune aan toe, maar weinig uitzicht op een oplossing van de veel te lang slepende hersteloperatie. Het regent moties met nieuwe eisen die de operatie er niet altijd eenvoudiger op maken.

Regelzucht als oplossing van problemen die deels door de Tweede Kamer zelf zijn geschapen. Die entameerde immers na de ‘Bulgarenfraude’ in 2013 de fraudejacht die er mede toe leidde dat veel ouders door de Belastingdienst als toeslagenfraudeurs zijn aangemerkt. De affaire is nog lang niet voorbij en de volgende, rond huur- en zorgtoeslagen, is al in de maak.

Het ‘ongekend onrecht’, in 2020 al in het gelijknamige rapport geconstateerd door de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, leidde tot een compensatieregeling van 30.000 euro voor gedupeerden. Daar maken 59.417 personen aanspraak op, van wie er na een eerste toets eind 2022 28.000, zo’n 47 procent, zijn aangemerkt als erkend gedupeerden. Ook fraudeurs meldden zich, zoals ouders zonder kinderen. En nog altijd kloppen er mensen aan die menen aanspraak te kunnen maken op compensatie. In het vierde kwartaal van 2022 werd 68 procent van de aanvragers – na een eerste toets – aangemerkt als niet-gedupeerd. Soms blijkt in de latere ‘integrale’ toets dat ze dat toch wel zijn.

Lees de blog van Philip van Tijn over de onbetaalbare waanzin van de Toeslagenaffaire

Erkend gedupeerden wachten vaak nog op extra vergoeding, omdat ze door onterecht teruggevorderde toeslagen hun baan, huis, partner of zelfs kinderen kwijtraakten. Advocaten stellen automatisch beroep in, omdat beoordelingen volgens hen te vaak niet kloppen.

De bureaucratie is enorm. Toen iemand die als gedupeerde was afgewezen in beroep ging bij de rechter, stuurde de Belastingdienst twee landsadvocaten van het kantoor Pels Rijcken, twee juristen van de Dienst Toeslagen en vier andere ambtenaren naar de rechtbank.

Aan de afwikkeling werken 1.500 ambtenaren en de kosten lopen op

Aan de afwikkeling werken 1.500 ambtenaren en de kosten bedragen inmiddels 5,8 miljard euro. Zorgvuldigheid voor alles. Maar dat kost tijd. En ook gemeenten hebben er hun handen vol aan. Nog afgezien van ingehuurde consultants, want ook dit werk kan blijkbaar niet zonder externen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw