Vandaag, woensdag 15 maart, stemt Nederland voor de Provinciale Staten. Welke onderwerpen zijn belangrijk in de provincies? Wat hebben zij precies te zeggen en waarom? Welke stemwijzers zijn er? En wat is de rol van de waterschappen en de Eerste Kamer? EW zet het voor u op een rij.
Hoe machtig is de provincie? EW reisde door het hele land en zocht in twaalf provincies naar de knelpunten. Van vertraagde woningbouw, een verstopt stroomnet tot de verdozing van het landschap. Unieke verhalen die inzoomen op politiek die de burger raakt. In deze campagne eisten landelijke politici vaak een hoofdrol op. EW keek verder en zocht in de twaalf provincies juist naar de lokale thema’s.
Tekst gaat verder onder het kader
Lees de reportages vanuit alle twaalf provincies terug
Deel 1 Zuid-Holland: Waar blijft die Bodegravenboog nou?
Deel 2 Groningen: De pijn van het akkerland: liberale boeren die ‘naar Van der Plas gaan’
Deel 3 Zeeland: Laatste kans voor Zeeuws ov: provincie worstelt met lege bussen
Deel 4 Limburg: Electoraal slagveld in Limburg: protestpartijen azen op zetel
Deel 5 Overijssel: Nat en droog: tegenovergestelde problemen
Deel 6 Noord-Holland: Verbinding A8-A9 loopt vast op een fort en geld
Deel 7 Flevoland: Monumenten Flevoland bedreigd. Heeft het nieuwe land erfgoed dan?
Deel 8 Gelderland: BBB spint garen bij de onrust over de stikstofaanpak
Deel 9 Friesland: Friesland kijkt lijdzaam toe hoe gaswinning Waddenzeegebied doorgaat
Deel 10 Drenthe: Capaciteitsproblemen op stroomnet, maar aanpak Drenthe biedt kansen
Deel 11 Utrecht: Is er nog ruimte voor de boer in het Utrechtse Groene Hart?
Deel 12 Noord-Brabant: Landschap lijdt onder onstuimige politiek in Brabant
- De inzet van stemwijzers is belangrijk voor het maken van een politieke keuze: in 2021 voor de Tweede Kamerverkiezingen werd de StemWijzer 7,8 miljoen keer ingevuld. Voor wie er nog niet over uit is welk hokje hij of zij op 15 maart gaat inkleuren, kan een stemwijzer net even dat éne zetje geven. Hulp nodig bij het maken van een keuze in het stemhokje? EW zet vijf stemwijzers voor de Provinciale Statenverkiezingen op een rij.
- Elke vier jaar leggen de Provinciale Statenverkiezingen een oud ongemak in het staatsrecht bloot. Bijna de helft van de kiezers blijft thuis – en wie wel stemt, doet dat meestal met het oog op de Eerste Kamer. Wat stellen die provincies nou precies voor? En waarom hebben ze zoveel te zeggen en toch zo weinig democratische relevantie? Dat is alleen te begrijpen met kennis van de eeuwenlange voorgeschiedenis. Lees meer over de rol van de provincie: het bestuur tussen servet en tafellaken.
- Op 15 maart wordt ook gestemd voor het waterschap. Onbekend en onbemind, maar steeds belangrijker. EW helpt met twaalf vragen en antwoorden over de waterschapsverkiezingen.
- Omdat de Provinciale Staten op dinsdag 23 mei de Eerste Kamer kiezen, zijn de verkiezingen van vandaag ook relevant voor de landelijke politiek. De verkiezing lijkt simpeler dan die is. Hoe wordt de Eerste Kamer gekozen en wat is daarbij de rol van de Provinciale Staten? Lees het hier.
- EW vindt dat bij alle geklaag over ‘Den Haag’ ook weleens mag worden gezegd dat er genoeg te kiezen valt. Voor elk wat wils, voor elke minderheid een eigen partij. Lees het commentaar van Carla Joosten over de Provinciale Staten: genoeg te kiezen in het land van minderheden.