Premium Lock De marinier van morgen: futuristische wapens en meer risico’s

Een groep mariniers met een drone en andere geavanceerde strijdmiddelen

Het werk van zeesoldaten wordt straks nog avontuurlijker. Niet met 1.200 tegelijk, maar met z’n twaalven achter de vijandelijke linies voor chaos zorgen. Met futuristische wapens en meer risico’s.

Voor de kust dobberen en dan met pakweg 1.200 man aan land gaan, dat doen we niet meer,’ zegt luitenant-kolonel der mariniers Manuel Thomeer (51), commandant van de 2de Marine Combat Group en ‘Force Designer’ van het korps. ‘Zonder luchtsteun is dat onmogelijk. Begeef je je op zo’n klassieke manier in de moderne oorlogvoering, dan is je overlevingstijd 3 minuten.’

Het Korps Mariniers bezon zich de afgelopen jaren op nieuwe strategieën en tactieken en op zijn toekomstige rol binnen de NAVO. Het moment is gekomen om met de moderne doctrine naar buiten te treden, want het verloop van de oorlog in Oekraïne bevestigt dagelijks dat de nieuwe krijgskundige principes werken.

Om de Russen te weerstaan, heb je kleine groepen specialisten nodig voor zeer gedurfde acties ver achter de vijandelijke linies. De opzet is verwarring zaaien en toeslaan. De mariniers worden met schepen naar een oorlogszone gebracht. Die schepen blijven ver uit de kust om meer tijd te hebben om te reageren op vijandelijk vuur.

D-day kan niet meer

Het oude beeld is dat van 6 juni 1944: met kleinere bootjes naar het strand van Normandië om daar een bruggenhoofd te vormen, en zo met de bevrijding van West-Europa te beginnen. ‘Maar zo’n massale, lineaire operatie werkt niet meer tegen een robuuste tegenstander,’ zegt overste Thomeer.

In computersimulaties (war games) blijkt net als in de praktijk van de oorlogvoering: de meeste soldaten sneuvelen niet in de loopgraven, maar tijdens het vervoer ernaartoe. Ze zijn nog onderweg, en toch al dood.

Aan het front in Oost-Oekraïne vallen de soldaten bij bosjes door de grootschalige inzet van langeafstandsartillerie. Daar trekt Thomeer lering uit. Zijn mariniers zullen in toekomstige oorlogen vanaf het moederschip met helikopters of voertuigen diep in vijandelijk gebied infiltreren, om daar in groepjes van een man of twaalf verwarring te zaaien.

‘Twaalf man is de kleinste eenheid om te kunnen vechten en overleven. Ze moeten in het rond zoemen als bijen vlak boven een honingraat,’ zegt korpscommandant generaal Jan Hut (57). ‘De Rus moet het pas begrijpen als hij de klappen om zijn oren krijgt.’

Zeesoldaten voegen zich naar nieuwe technologie

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw