Kamerleden Boucke (D66) en Erkens (VVD) zochten in Duitsland als ‘voetsoldaten’ naar samenwerking voor industrie en klimaat.
Bondskanselier Olav Scholz en de fine fleur van zijn Berlijnse bewindslieden waren in Rotterdam om met het kabinet-Rutte IV de Oekraïne-oorlog en andere geopolitieke zaken te bespreken. Precies toen reisden de Tweede Kamerleden Silvio Erkens (VVD) en Raoul Boucke (D66) de andere kant op. In Düsseldorf en Duisburg voerden zij gesprekken met deelstaatparlementariërs, ambtenaren van Noordrijn- Westfalen, energiedeskundigen en ondernemers.
De beide Kamerleden, die eind 2021 al een plan maakten voor een waterstofeconomie, zochten nauwere bilaterale samenwerking voor de chemische industrie, staalproductie en energievoorziening. Ze werden met open armen ontvangen.
‘Den Haag is intern gericht. Als je daar blijft, ga je somberen. Kom je in het buitenland, dan blijkt Nederland het niet eens zo slecht te doen.’ Ze dachten in Noordrijn-Westfalen veel te kunnen opsteken qua energietechnologie. Dat viel eerlijk gezegd vies tegen. ‘Ten opzichte van Duitsland, loopt Nederland voorop. Althans, onze projecten zijn concreter.’
Een levensvatbare staal- en chemische industrie vraagt betrouwbare energievoorziening. ‘Dankzij windparken op zee kan Nederland een energy powerhouse worden,’ zegt Erkens.
‘Samenwerking met buurlanden is nodig,’ vult Boucke aan. Op piekmomenten moeten grote stroom- overschotten worden uitgewisseld. Eind 2021 lanceerden Erkens en Boucke een plan voor de productie van waterstof op de Noordzee, vlakbij de grote windparken. Overtollige stroom kan dan via elektrolyse worden omgezet in ‘groene’ waterstof. Daarbij gaat zo’n 40 procent van de energie verloren, maar in de toekomst snakken industrie en transportsector naar deze energiedrager.
Duitse chemische industrie verplaatst activiteiten
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen