Premium Lock Martijn Aslander: ‘Technologie biedt de mensheid hoop’

MARTIJN ASLANDER. FOTO: GUIDO BENSCHOP

Martijn Aslander (50) is spreker, auteur en adviseur over technologie, mens en samenleving. ‘Tot nu toe geldt: technologie lost meer op dan ze ellende veroorzaakt.’

Vraag Martijn Aslander wat hem drijft en hij antwoordt: ‘Ik ben vrij lang bij de padvinders geweest. Padvinders willen de wereld om hen heen leuker en leefbaarder maken. Ze zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. En als je de wereld om je heen een beetje leuker en leefbaarder wilt maken, dan speelt technologie een grote rol. Dat kun je moeilijk ontkennen.

‘Ik probeer te snappen waar het heen gaat. Ik ben niet van de school die zegt dat technologie alles oplost. Doorgaans creëer je ook ellende met technologie. Maar tot nu is het patroon dat technologie net iets meer oplossingen biedt.

‘Kijk naar YouTube, het Teleac van de 21ste eeuw. Zelfs de Koning zegt in zijn podcast dat als hij iets niet snapt, naar YouTube gaat voor een filmpje. Besef hoeveel rijkdom dat is. Iedereen op aarde kan kennisnemen van hoe iets werkt. Inmiddels vinden we dat de normaalste zaak, maar dat is het niet. Het is geniaal.’

‘Natuurlijk begrijp ik de angst voor kunstmatige intelligentie’

‘Technologie biedt de mensheid hoop. En hoop is het enige waaraan we ons kunnen vasthouden. Als je gaat doemdenken, dan weet je zeker: er gebeurt niets. Bij veel grote vraagstukken waarover we ons druk maken, gaat het de goede kant op. Niemand wil terug naar de jaren vijftig.

MARTIJN ASLANDER. FOTO: GUIDO BENSCHOP

Martijn Aslander (Stads­kanaal, 1972) is veelgevraagd spreker over technologie. Mede-auteur van tien boeken. Woont met zijn vriendin samen in Haarlem. Uit een eerdere relatie heeft hij dochters van negen en zes jaar.

‘Angst is van alle tijden. Natuurlijk begrijp ik dat mensen bang zijn voor kunstmatige intelligentie, voor chatbots als ChatGPT. De mens is ingesteld op behoud, niet op verandering. Wat ChatGPT al kan, is waanzinnig. Binnen een paar jaar ziet het er weer heel anders uit. Er is zoveel fascinerends gaande. Je moet alleen wel een aantal zaken borgen: integriteit, authenticiteit, privacy.’

Aslander noemt zichzelf technologiefilosoof. ‘Het beestje moet een naam hebben.’ Hij is spreker. Jaarlijks staat hij 100 tot 130 keer op een podium, in binnen- en buitenland. Voor werknemers en de top van bedrijven en overheidsorganisaties, voor ‘gezelschappen van plattelandsvrouwen en bijstandsmoeders’. Aslander denkt veel na over wat technologie vermag, wat er in de toekomst mogelijk is en welke betekenis dat heeft voor mens en samenleving. Hoe gaan we bijvoorbeeld in het werk om met de stortvloed aan informatietechnologie (IT) die over ons heen is gekomen en nog gaat komen?

Aslander is een tijdschriftenfetisjist

Hij leest, hij praat, hij onderzoekt. ‘Ik ben een omnivoor als het gaat om informatie. Een van de grote problemen van deze tijd is filter failure. Het geld en de aandacht zijn naar de T van IT gegaan, niet naar de I. Organisaties rennen achter de technologie aan, zonder goed na te denken over waartoe die technologie dient. Ze gaan voor het gemak. Van Windows 95 naar Windows XP, van Office naar Office 365. Kijk eens, zeggen ze dan, we hebben nieuwe spullen, hoera.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock Er ging iets fout
Premium Lock Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw