De opmars van Extinction Rebellion gaat snel. Door de wijze waarop de actiegroep is georganiseerd, is ze lastig aansprakelijk te houden.
Extinction Rebellion gaat op 27 mei voor de zevende keer de A12 in Den Haag blokkeren. De activisten willen dat de overheid per direct stopt met het ‘subsidiëren’ van de fossiele industrie. De demonstranten beschrijven de acties altijd als ‘vreedzaam protest’ en ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Of het blokkeren van een snelweg onder deze noemers valt, is al langere tijd onderwerp van discussie.
Blokkeren van de A12 heeft niets te maken met demonstreren
‘De groep heeft zich met deze actie bewust buiten de kaders van het demonstratierecht begeven,’ zei Jan van Zanen (VVD), burgemeester van Den Haag, in een persbericht naar aanleiding van de laatste blokkade van de A12. Toch heeft Extinction Rebellion de volgende verboden blokkade al aangekondigd.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Volgens Ingrid Michon-Derkzen (46), Kamerlid namens de VVD, heeft het blokkeren van de A12 niets te maken met demonstreren. ‘Ik wil niets afdoen aan het demonstratierecht, maar daar vallen deze acties niet onder. Dit is moedwillig provoceren en de openbare orde verstoren. Er zijn prima afspraken te maken met een burgemeester over hoe je een demonstratie wil voeren, maar dat doet Extinction Rebellion bewust niet. Daardoor is de gemeente Den Haag veel mensen en middelen kwijt om zo’n ongecontroleerde actie in goede banen te leiden.’
De klimaatactiegroep waant zich vooralsnog ongrijpbaar. Waarschijnlijk omdat er zelden demonstranten worden vervolgd, en de actiegroep op papier helemaal niet bestaat.
Stichting fungeert als geldschieter van Extinction Rebellion
Extinction Rebellion (XR) staat niet in het handelsregister. Wel staan er diverse stichtingen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel die zijn gelieerd aan de actiegroep, zoals Stichting Vrienden van XR. De afgelopen twee jaar gaf die stichting ruim 330.000 euro uit aan trainingen, acties en juridische zaken.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen