Welke mbo-opleidingen bieden betere baankansen dan universitaire studies? Wie hebben het snelst een baan, met vast contract en goed salaris? Op 19 juni krijgt minister Robbert Dijkgraaf het onderzoek Studie & Werk 2023 overhandigd, uitgevoerd door EW en onderzoeksbureau SEO. U kunt erbij zijn.
Al ruim 25 jaar brengen de EW-onderzoeksredactie en SEO Economisch Onderzoek nauwkeurig de arbeidsmarkt voor hbo’ers en academici in kaart. Dit jaar is voor het eerst ook gekeken naar baankansen voor alle mbo’ers met een startkwalificatie (niveau 2, 3 en 4). Voor het onderzoek zijn gegevens over 239.600 afgestudeerden geanalyseerd. Het biedt het meest gedetailleerde inzicht in de arbeidsmarkt voor 4.487 studierichtingen: de volledige waaier aan opleidingen.
Sprekers
Tijdens het congres worden de resultaten van Studie & Werk bekend. In paneldiscussies komen twee belangrijke thema’s uit het onderzoek aan bod: (1) moeten onderwijsinstellingen kritischer zijn over hun opleidingsaanbod en (2) hoe zorgen we ervoor dat studenten kiezen voor sectoren met grote personeelstekorten?
Minister Robbert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap neemt de resultaten van het onderzoek in ontvangst. Aan het programma, dat anderhalf uur duurt, leveren mbo-studenten een bijdrage.
Aan het debat zullen onder anderen de volgende sprekers deelnemen:
> Adnan Tekin, voorzitter MBO Raad
> Geert ten Dam, bestuursvoorzitter Universiteit van Amsterdam
> Bas ter Weel, algemeen directeur SEO en kroonlid Sociaal-Economische Raad
> Marc Salomon, decaan Amsterdam Business School
> Lisa Janssen, vicevoorzitter Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs
> Sofyan Mbarki, wethouder Amsterdam
> Doekle Terpstra, Techniek Nederland
Het debat wordt geleid door Rens de Jong, dagvoorzitter en presentator bij BNR Nieuwsradio.
Praktische informatie
EW en SEO Economisch Onderzoek nodigen graag iedereen uit die betrokken is bij het vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt voor starters. Dat geldt onder anderen voor medewerkers in het onderwijs, studiekeuzeadviseurs, werkgevers en natuurlijk studenten.
Locatie is de Aula van de Universiteit van Amsterdam in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Het programma begint om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur). Na de afsluiting om 17.00 uur is er gelegenheid om tijdens een borrel met elkaar van gedachten te wisselen.
Deelname aan het congres is gratis. Via onderstaande link is het mogelijk om uzelf en/of collega’s aan te melden. Inschrijving voor het evenement sluit op 12 juni. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Koen van der Ven (k.vanderven@seo.nl) of Ruud Deijkers (ruud.deijkers@ewmagazine.nl).