Dat de ene na de andere politicus vertrekt, leidt tot gespeculeer over wachtgeld. Recent was er enige ophef rond het riante wachtgeld dat Frans Timmermans ontvangt en Mona Keijzer van criticaster BBB kreeg vervolgens kritische vragen over het wachtgeld dat zij ontvangt. Hoe zit het nu precies met wachtgeld?
Bij het praatprogramma Humberto werd Mona Keijzer bekritiseerd omdat ook zij wachtgeld ontvangt. Wel is het zo dat zij is ontslagen en niet uit eigen beweging is opgestapt en tevens is het zo dat zij een deel van het wachtgeld ontvangt uit een regeling die ook nog eens soberder is dan die voor EU-functionarissen. Dat in tegenstelling tot Frans Timmermans, waar BBB kritiek op heeft. Desondanks gaf Mona Keijzer meteen toe dat ook zij wachtgeld ontvangt.
Lees verder onder het fragment:
.@lientje1967 leverde kritiek op Frans Timmermans, omdat hij wachtgeld ontvangt terwijl hij campagne voert voor PvdA/GL. Nu bekent @MonaKeijzer, de nummer 2 van BBB, zelf wachtgeld te ontvangen. #Humberto pic.twitter.com/hIOsvbD615
— Humberto (@HumbertoRTL) September 21, 2023
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De vierjarige maximumduur voor de wachtgeldregeling verdween in 2012 en werd gelijk aan die van een gewone werkloosheidsuitkering: drie jaar en twee maanden. In 2019 werd de ww versoberd. De maximumduur ging van drie naar twee jaar. Voor wachtgeld bleef drie jaar de maximumtermijn.
Inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering is de schadeloosstelling van Kamerleden 124.000 euro per jaar. Na afloop van de ambtstermijn hebben oud-Kamerleden recht op 80 procent van dit bedrag, vanaf het tweede jaar 70 procent.
Pensioenbelegger APG is uitvoerder van de wachtgelduitkering, zoals het UWV dat is in het geval van een werkloosheidsuitkering.
Moeten oud-politici meteen solliciteren?
Oud-Kamerleden krijgen drie maanden om bij te komen van Den Haag. In die tijd hoeven ze niet te solliciteren. Daarna moeten ze samen met een re-integratiebureau een re-integratieplan opstellen, waarbij ze voldoende moeten solliciteren (gemiddeld één keer per week, dit verschilt per oud-Kamerlid).
Ze kunnen ook een onderneming beginnen of weer oppakken, met behoud van wachtgeld. Een ondernemingsplan is dan verplicht. Na goedkeuring vervalt de sollicitatieplicht en kan het oud-Kamerlid zich op de onderneming storten.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen