Welke politieke plannen worden controversieel verklaard? De blik is gericht op de Tweede Kamer. Komt het land plat te liggen?
Verdwijnt het stikstofbeleid in de ijskast tot de komst van een nieuw kabinet? En wat gebeurt er met de aanpak van de arbeidsmarkt, de krimp van Schiphol, de Energiewet en Warmtewet? Het is aan de Tweede Kamer om te bepalen of – de demissionaire status van het kabinet ten spijt – wetsvoorstellen toch worden behandeld of dat ze ‘controversieel’ worden verklaard en blijven liggen.
De Kamercommissies buigen zich er in de week van 5 september over. Op 12 september stemt de hele Kamer over de lijst van controversiële thema’s. De parlementariërs gaan oordelen over wetsvoorstellen, maar ook over brieven en notities van de regering, plus initiatiefwetsvoorstellen van de Kamer zelf die nog ter behandeling voorliggen. Zo moet de Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een besluit nemen over 106 thema’s. Controversieel? Of toch gewoon behandelen?
Een gouden tijd voor lobbyisten
De lijst bevat nog voorstellen van kabinet-Rutte III. Moeten die worden behandeld nu het kabinet demissionair is en bij wijze van sanctie niet meer kan worden weggestuurd? Een gouden tijd voor lobbyisten die zich inspannen om onderwerpen die hun opdrachtgevers toch al niet zo zagen zitten van de agenda te krijgen of er juist voor te zorgen dat plannen die hun bevallen erop blijven.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen