Kunstmatige intelligentie helpt politieke partijen het contact met kiezers te verbeteren. Zelfdenkende systemen polijsten de boodschap en veranderen politici. De partijrobot is in opkomst. Maar de risico’s zijn groot. Politiek redacteur Eric Vrijsen sprak met specialisten uit het bedrijfsleven.
Schoorvoetend gebruiken politieke partijen kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Ze moeten wel, de tijd dringt. Voor je het weet is het 22 november, verkiezingsdag. Je kunt alle teksten die je lijsttrekker de laatste jaren uitsprak in de Tweede Kamer door een AI-programma laten verwerken tot een kloek verkiezingsprogramma. Wel nog even nalezen, want zo’n tekstrobot kraamt soms maar wat uit.
Partijen doen er schichtig over
Moeilijker is het automatiseren van de contacten met je kiezers. Partijen doen er schichtig over, maar volgens ingewijden experimenteren ten minste drie partijen ook op dit front met AI.
Het gebruik van zelfdenkende computerprogramma’s is op den duur onvermijdelijk. De achterban is veeleisend, want die is verwend door online-aankopen. Daar hoort een code bij om je pakketje te volgen en een helpdesk die dag en nacht bereikbaar is. Die online klantenservice is ingeburgerd, en de politiek kan niet achterblijven met een antwoordapparaat en de tekst dat ‘het partijkantoor maandag vanaf 9 uur weer bereikbaar is’.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen