Veertig jaar na de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer zijn nog altijd miljoenen van het losgeld zoek. Waar is dat geld gebleven, vraagt Gerlof Leistra zich af.
Drie weken na de spraakmakende ontvoering van Freddy Heineken voor zijn kantoor in het centrum van Amsterdam op 9 november 1983 werd, conform de eisen van de ontvoerders, 35 miljoen gulden losgeld betaald. De volgende dag volgde de spectaculaire bevrijding van de twee ontvoerde mannen, die onder barbaarse omstandigheden werden vastgehouden in een romneyloods op bedrijventerrein De Heining in het Westelijk Havengebied van Amsterdam.
Boek Peter R. de Vries over Heineken-ontvoering niet compleet
Over de Heineken-ontvoering en de twee bekendste ontvoerders Cor van Hout en Willem Holleeder is sindsdien een groot aantal boeken verschenen. Lange tijd werd het beeld bepaald door het boek dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries over de zaak schreef. Maar insiders wisten dat die versie niet compleet was. Zo mocht De Vries niet opschrijven dat de ontvoerders zich eerder al schuldig hadden gemaakt aan een serie gewapende overvallen en stelt hij ze voor als jongens van de gestampte pot.
Heineken ontvoerders deinsden nergens voor terug
De Heineken-ontvoerders waren in werkelijkheid gewetenloze criminelen die over lijken gingen. Als de politie de twee gijzelaars niet had ontdekt, waren ze in hun ‘cellen’ aan hun lot overgelaten en door uitputting en gebrek aan eten en drinken overleden. De ontvoering had ze gebroken.
Ontvoerders Heineken verdonkeremaanden 8 miljoen
Het merendeel van het losgeld is op 4 december 1983 gevonden in vijf plastic tonnen, die in de grond waren gegraven in de buurt van Den Dolder. Van de 35 miljoen gulden was 8 miljoen zoek. Over dat bedrag deden allerlei verhalen de ronde. Mede-ontvoerder Frans Meijer zou het hebben verbrand op het strand. Meer aannemelijk is dat Van Hout en Holleeder de miljoenen via strolieden hebben geïnvesteerd in onder meer vastgoed en de seksindustrie.
Heineken-ontvoering leverde geld op via Grifhorst
In hun zojuist verschenen boek Het Heineken-losgeld. Hoe de verdwenen miljoenen nog altijd rondspoken proberen de ervaren misdaadjournalisten Harry Lensink en Wim van de Pol te achterhalen waar het spoorloze fortuin is gebleven. Een sleutelrol was weggelegd voor de met de ontvoerders bevriende ondernemer Rob Grifhorst.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen