De VVD is het beu dat door de overheid gesubsidieerde activisten onder het mom van algemeen belang procederen tegen diezelfde overheid. De partij zal onderzoeken hoe er een einde aan kan worden gemaakt, bleek op de ledenvergadering in Nieuwegein.
‘Deze gekkigheid moeten we niet laten voortduren,’ zei Koos Voogt van het Landelijk Liberaal Platform, een groep kritische VVD-leden. Kamerlid Ulysse Ellian was het eens met de indiener. Maar zomaar een einde maken aan subsidies van clubs die tegen de overheid procederen, is niet eenvoudig. Dat moet zorgvuldig en kost tijd, zei Ellian.
Driekwart van de aanwezige leden stemde voor een onderzoek hiernaar. Dat activistische clubs onder het mom van algemeen belang tegen de overheid procederen, wekt al langer kritiek. Het steekt de indieners van de motie dat zulke organisaties zeggen te ijveren voor het algemeen belang, terwijl ze een deelbelang nastreven. Gedoeld werd op clubs als Milieudefensie, dat het met geld van de overheid opneemt tegen diezelfde overheid.
Applaus
De ledenvergadering van zaterdag 25 mei stond officieel in het teken van de Europese verkiezingen van 6 juni. Maar verreweg de meeste aandacht ging naar VVD-leider Dilan Yeşilgöz die het Hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB toelichtte. Applaus kreeg de insprekende oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas, die de liberale waarden in dat akkoord zei te missen.
Volgens Yeşilgöz zijn die waarden juist overeind gebleven in de moeizame onderhandelingen. Ook zij oogstte applaus. In de wandelgangen omarmde vertrekkend leider premier Mark Rutte dolenthousiast het akkoord, dat volgens hem beter is dan de regeerakkoorden van zijn laatste drie kabinetten.
De leden bleken gereserveerder over het kabinet in spe en VVD-deelname daaraan. In feite bleef onduidelijk of de partijtop hun ultieme zegen heeft om verder te bouwen aan het kabinet. Moties werden er niet over ingediend.
Israël
Er was wel een motie waarin met name Israël werd bekritiseerd vanwege de aanvallen op Gaza en het menselijk lijden daar, Deze wees 75 procent van de stemmers af.
Het Hoofdlijnenakkoord bevat een onderzoek naar de verplaatsing van de Nederlandse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Volgens Kamerlid Ruben Brekelmans hoort bij die afspraak dat er sprake moet zijn van een ‘duurzame oplossing van het conflict’ en het meewegen van ‘diplomatieke belangen’.
Ook Brekelmans kreeg applaus, toen hij eraan toevoegde dat hij zeer tevreden is over hoe de VVD met dit ‘supergevoelige’ thema omspringt. ‘Als ik zie hoe dat soms gebeurt in de Kamer, bij collega’s van andere partijen, en zeker op straat.’