Volt zet D66 (en Macron) in de hoek

ART_26_In_brussel_76399_IMG_NEDBRUSSELANP-500460723

Volt gaat voor zoveel mogelijk macht en laat liberale Europese fractie rechts liggen.

Reinier van Lanschot (34) en Anna Strolenberg (28) hebben zichzelf een vorstelijk onthaal op het Élysée door de neus geboord.

De Franse president Emmanuel Macron had de verse Volt-Europarlementariërs vast graag ontvangen als zij zich, samen met de drie Duitse Volt-leden, hadden aangesloten bij zijn Europese vehikel, het links-liberale Renew. Maar de Volt-afgevaardigden en -leden ­kozen voor de fractie van de Groenen/EFA, een van de grote verliezers van de recente verkiezingen.

Met die vijf Volt-zetels extra, was Renew waarschijnlijk in grootte opnieuw de derde fractie geweest, wat de club ‘recht’ zou geven op één van drie Europese topbanen. De Estse liberale premier Kaja Kallas liep zich al warm om Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid te worden – een belangrijke baan dezer bange dagen.

Nu dreigt de rechtse eurosceptische fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) derde in grootte te worden. Waarmee overigens niet is uitgesloten dat Kallas tijdens de baantjescarrousel bij de Europese top deze week alsnog de buitenlandbaan krijgt.

Waarom Volt voor de Groenen kiest

Waarom kiest Volt voor de Groenen? Toen in 2019 de pro- en pan-­Europese partij voor het eerst één zetel veroverde (de Duitser Damian Freiherr von Boeselager) viel de keuze op de Groenen, omdat de partij daar in belangrijke commissies mocht plaatsnemen en bij Renew alleen op de achterbankjes. Macht dus.

Volt stond, met vijf zetels, opnieuw voor de keuze. Renew was nu een stuk guller. Toch werd het Groen.

In 2024 gaat het Volt om principes, zegt Van Lanschot. ‘Een van onze bestaansredenen is de strijd tegen nationaal-populisme. Het is voor ons niet wenselijk deel te nemen aan een fractie waar onvoldoende maatregelen worden genomen tegen partijen zoals de VVD die samenwerken met nationaal-populisten als de PVV. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat de Groenen/EFA beter bij ons passen.’

Sneer naar de VVD, maar vooral ook naar D66

De keuze voor de Groenen is niet alleen een sneer van Volt naar de VVD, maar vooral ook naar D66, de electorale concurrent van Volt. Want D66, dat ook in Renew zit, heeft kennelijk geen moeite met de samenwerking van de VVD met de PVV.

Een beetje boven de markt hangt nog dat de VVD uit Renew wordt geknikkerd. Dat zou D66 goed uitkomen. Maar fractieleider Valérie Hayer durft dat waarschijnlijk niet aan, aangezien Renew dan nog vier zetels verliest. De partij van Hayer en Macron verloor tien Europese zetels. Dit alles maakt haar positie er niet sterker op.

Indirect heulen met de vijand

Zo zorgen de nette jongens en meisjes van Volt, die veel stemmen krijgen van nette jongere en oudere hoogopgeleiden, voor onrust in Europa – en in Nederland. Want de tweekoppige Haagse fractie onder leiding van de ook al zo beschaafde Laurens Dassen zal niet aarzelen om D66 erop te wijzen dat die partij in Brussel indirect heult met de vijand.

Volt gooit principes in de strijd, maar de façade van keurigheid verbloemt niet dat de partij voor meer macht gaat. Om groter te groeien, heeft Volt Macron echt niet nodig.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.

René van Rijckevorsel
René van Rijckevorsel (1961) is sinds 1 augustus 2021 correspondent van EW in Brussel.
Lees meer
René van Rijckevorsel