Ontvangt Thierry Baudet geld uit Rusland? ‘Ze blijven mij verdacht maken’

18 juli 2024Leestijd: 4 minuten
Thierry Baudet staat pers te woord. Beeld: Robin Utrecht/ANP

Tegenstanders suggereren dat Thierry Baudet geld ontvangt uit Rusland. De FVD-leider ontkent. Hij gaf EW documenten over een aangeschafte Mercedes die uit Rusland afkomstig zou zijn, maar verder weigert hij melding te maken van geschenken en donaties. ‘Ligt het geld in mijn kelder, in mijn tuin, bij mijn buren? Ze blijven mij verdacht maken,’ zegt Baudet in een interview.

In de Tweede Kamer werd Thierry Baudet (FVD) herhaaldelijk onder druk gezet door politieke tegenstanders die wilden dat hij openheid gaf over zijn actuele partijfinanciën en neveninkomsten. Forum voldeed aan de plicht om het jaarlijkse financieel verslag van de partij te overhandigen aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Met ongeveer anderhalf jaar vertraging komen de cijfers dan in de openbaarheid. In de Kamer ontkende Baudet dat hijzelf of zijn partij enig geld uit Rusland ontving. Hij weigerde nadere details te geven.

EW Nu u zo open bent over de kwestie met die Mercedes: wordt het dan niet ook tijd om alle registers van de Kamer in te vullen met bijvoorbeeld cadeaus, buitenlandse reizen en neveninkomsten?

Thierry Baudet: ‘Als ik illegaal geld zou ontvangen, zou ik dat toch niet in zo’n register melden! De partij staat in principe open voor donaties in bitcoin. Eerst liep dat via een bedrijf. We hebben in totaal slechts 400 euro aan bitcoin ontvangen. We moesten de herkomst van dit geld aantonen, want donaties uit het buitenland mogen sinds kort niet meer worden geaccepteerd. De tussenpersoon registreerde de herkomst van de bitcoin, maar aangezien dat bedrijf niet de juiste papieren bleek te hebben, stopten wij de samenwerking. We blijven echter openstaan voor donaties in cryptomunten en zoeken naar een oplossing.

‘Dat hele register van de Kamer is belachelijk. Ik zie weleens dat Kamerleden opgeven dat ze een paar chocoladerepen of een doos mango’s kregen. Waarom zoiets opgeven? Stel dat ik overtuigd ben van de noodzaak van glastuinbouw, dan komt dat toch niet doordat ik een doos mango’s cadeau kreeg!

‘De registers van de Kamer onttrekken de ware corruptie aan het zicht. De corruptie zit in de banen die mensen na hun functie aangeboden krijgen. Als ik straks hoogleraar ben aan de universiteit van Sint-Petersburg…’ Dat laatste is weer een grapje over de veronderstelde Russische beïnvloeding.

‘Ik geef niks op. Kamerleden zijn er om de regering te controleren, niet om elkaar te controleren. Mijn ambtgenoten dringen erop aan dat ik openheid geef. Ligt het geld in mijn kelder? Nee, daar ligt het niet. Ligt het in mijn tuin? Nee, ook niet. Bij mijn buren? Nee. Zo blijven ze bezig om mij verdacht te maken.’

EW Als kiezers hun volksvertegenwoordigers willen controleren, is het toch nuttig dat bekend is wie zich laat fêteren?

‘Een bedrijf dat een Kamerlid wil omkopen, zoekt een listige manier om buiten die registers te blijven. Als de vrouw van het Kamerlid bijvoorbeeld fotograaf is, krijgt ze wekelijks een opdracht van het bedrijf om voor 5.000 euro foto’s te komen maken. Zo doe je dat!’ Maar dit is, haast hij zich te zeggen, een fictief voorbeeld. Het is geen concreet voorbeeld van corruptie.

Thierry Baudet: ‘Neveninkomsten opgeven? Kamerleden zouden juist allerlei functies erbij moeten nemen. Ze moeten hier in Den Haag elke dinsdag met tegenzin aankomen, haastig, met wapperende toga of doktersjas. Eén dag per week zijn ze dan actief als volksvertegenwoordiger, tussen hun werkzaamheden als advocaat of arts door. Een Kamerlid dat ééns per week een goede toespraak houdt, bewijst de democratie een dienst. Kamerleden die honderd detailvragen stellen, zijn bezig met micromanagement.

‘Het parlement is het brein der natie. Alle taboes moeten hier kunnen worden doorbroken. Maar de Kamer doet het omgekeerde en gaat zichzelf allerlei fatsoensnormen opleggen. Je mag geen omvolkingstheorieën verkondigden en “From the river to the sea” mag je ook al niet meer zeggen.’

EW Hoe denkt u over Kamervoorzitter Martin Bosma? Probeert de PVV’er misschien zó neutraal te zijn, dat hij rechtse Kamerleden als u extra kort houdt?

‘Ja, wij FVD’ers voelen ons weleens als de kinderen van wie de vader voor de klas staat. Die vader is extra streng voor de eigen zoons en dochters. Ik ben geneigd Martin Bosma het voordeel van de twijfel te geven. Hij moet krediet opbouwen. De Kamer vaardigt fatsoensnormen uit die strenger zijn dan de grondwettelijke bepalingen. Bosma moet laveren. Als de meerderheid bepaalt dat de omvolkingstheorie niet mag en Bosma trekt zich daar niks van aan, dan zegt Pieter Omtzigt zijn steun op en moet Bosma vertrekken.

‘Het onderliggende probleem is dat Nederlanders zich niet meer kunnen voorstellen dat iemand een andere mening heeft dan zijzelf. Het Kamerlidmaatschap is een keurslijf qua werk en opvattingen. Ik vind juist dat Kamerleden de hoogste bewakers zijn van het publieke debat. Hier moet het knallen.’

EW Was de laatste formatie een ritueel om Wilders tot gematigdheid te bekeren?

‘Een aantal standpunten van de PVV wordt beschouwd als onaanvaardbaar en zelfs onbestaanbaar. In een gezonde democratie had Geert Wilders gezegd: ik denk er nog altijd precies zo over, maar vanwege de kabinetsformatie heb ik op dat punt toegegeven om een ander punt binnen te halen. Wilders heeft dat niet gedaan. Hij zette standpunten in de ijskast. Vervolgens gaat hij tweeten.’

Schrijf u in voor onze middagnieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief EW middag wordt u dagelijks bijgepraat met commentaren en achtergronden bij de belangrijkste nieuwsverhalen.

Eric Vrijsen
Redacteur Eric Vrijsen (1957) volgt voor EW sinds 1994 de Nederlandse politiek.
Lees meer
Eric Vrijsen