Twee studenten beschuldigen een bestuurder van de Islamitische Universiteit in Rotterdam (IUR) van seksuele intimidatie. En veel ouders worden getroffen door navordering van de Belastingdienst. Het mediaoverzicht van 25 september.
* Twee vrouwen die een klacht hebben ingediend tegen een bestuurder van de IUR stappen naar de rechter, omdat zij van hun opleiding zijn gestuurd nadat zij melding hadden gemaakt van seksuele intimidatie, meldt het AD.
Een lid van het college van bestuur zou twee keer op dreigende toon seksuele toespelingen hebben gemaakt. In een kort geding eisen de vrouwen dat zij hun opleiding Islamitische Wetenschappen mogen afronden. De IUR is een opleidingsinstituut dat niet door de overheid wordt erkend.
* De Belastingdienst probeert met 205 extra controleurs en ict-specialisten te veel ontvangen kinderopvangtoeslag terug te krijgen van ouders, meldt de Volkskrant. Vooral zzp’ers en ouders met flexibele arbeidscontracten zijn de klos.
Zij moeten vaak duizenden euro’s terugbetalen. In sommige gevallen gaat het om toeslag die al in 2009 is uitgekeerd. Volgens de krant gaat het zelden om bewuste fraude. Het gaat bijvoorbeeld om fouten bij de aanvraag of wijzigingen die niet op tijd door ouders zijn doorgegeven.
* Premier Mark Rutte (VVD) is zich bewust van de risico’s van eventuele vergeldingsacties nu Nederland meedoet aan de strijd tegen IS. ‘Er is altijd een risico dat als je zichtbaar deelneemt aan deze strijd, dat dat effect heeft op Nederland,’ zegt Rutte tegen RTL Nieuws.
‘Maar ik weet zeker: als we ISIS niet verslaan, is het gevaar voor Nederland velen malen groter. Wij kunnen het niet veroorloven dat er een nieuwe Al-Qa’ida-achtige groep ontstaat.’
* Televisieproducent Talpa heeft een deal gesloten met de Chinese internetgigant Tencent. Het bedrijf van John de Mol gaat samen met Tencent werken aan een geschikte Chinese variant van Big Brother en Utopia, meldt Het Financieele Dagblad.
Tencent is na Alibaba, dat vorige week de beurs opging, de grootste internetpartij in China met een half miljard mobiele klanten en een beurswaarde van meer dan 110 miljard euro.
* De Tweede Kamer wil dat voormalige terrorismeverdachten in een hoorzitting aanwezig zijn als ‘ervaringsdeskundigen’, meldt De Telegraaf. Het gaat om een hoorzitting die is verspreid over enkele dagen en die, met het oog op de veiligheid, besloten is. De sessies zijn een initiatief van de ChristenUnie en de VVD.
‘Doel is om een vinger te krijgen achter wat er gaande is, in geloofsgemeenschappen, op internet, in moskeeën en met radicale moslimpredikers. We doen dat omdat we hier voorlopig nog niet vanaf zijn,’ zegt ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers.