Het overmaken van bijna 200.000 euro naar de rekening van een Brabander was geen fout van de gemeente Amsterdam. De stad is het slachtoffer geworden van factuurfraude.
Dat zegt de gemeente althans, nadat er eerder dit weekeinde werd gemeld dat er een fout was gemaakt met het overboeken van geld.
Een man uit Brabant zou 186.000 op zijn rekening hebben gekregen en weigerde dat enorme bedrag terug te boeken.
De gemeente probeert het geld terug te krijgen en is naar de rechter gestapt, schreef Het Parool. Donderdag buigt de rechter zich over de zaak.
Factuur
Wat is er precies gebeurd? Volgens stadszender AT5 lag de fout bij een gewijzigd rekeningnummer op de factuur, waardoor de Brabantse man per ongeluk zoveel geld kon ontvangen. Maar de gemeente laat nu weten dat er sprake is van fraude. In de zaak zijn vijf verdachten aangehouden. Een van hen was een stagiair die bij de gemeente werkte.
De verdachten zouden hebben gesjoemeld met een factuur van ruim 186.000 euro van een afvalverwerkingsbedrijf aan een stadsdeel.
De stagiair-beveiliger bij het stadsdeel onderschepte de originele factuur en gaf die aan een tussenpersoon. Die gaf de factuur weer door aan een vervalser, die het rekeningnummer vervalste. Daarna legde de stagiair. volgens de gemeente Amsterdam, de factuur weer terug op de stapel met te betalen facturen.
Argwaan
De zaak kwam vorig jaar al aan het licht toen een bank argwaan kreeg en bij de gemeente naar de juistheid van het bankrekeningnummer informeerde.
De betrokken banken konden een groot deel van het overgeschreven bedrag bevriezen, maar op het moment van de ontdekking was al 40.000 euro opgenomen.
Later kon in een huis van een medeverdachte nog 11.350 euro in beslag worden genomen. De gemeente Amsterdam eist de resterende 28.650 euro ook terug. Dat gebeurt dus via een gang naar de rechter.
Camper
De Brabantse man zou met een deel van het geld zijn schulden hebben afgelost en ook een camper hebben gekocht. In verband met de opnamelimiet, zo weet AT5, heeft de man ook geld naar kennissen overgemaakt, zodat zij voor hem konden pinnen.
De gemeente eist dan ook geld van hen terug, maar zij zeggen op hun beurt er niets mee te maken te hebben: het geld zouden zij al in contanten hebben teruggegeven aan hun vriend.