Het aantal geweldsincidenten met ‘verwarde mannen’ is in de afgelopen tijd toegenomen. En Ahmed S., getuige in de Haagse jihadzaak, trekt om onbekende redenen zijn verklaring in. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 7 februari.
*De recente toename van het aantal geweldsincidenten met ‘verwarde mannen’ is een zorgwekkende ontwikkeling, zegt GGZ Nederland tegen De Telegraaf. Er is nog geen oplossing voor gevonden. In 2013 moest de politie 52.000 keer uitrukken voor mensen met psychische problemen en twee daarvoor was het nog zo’n 40.500 keer.
Een woordvoerder van GGZ Nederland zegt tegen de krant dat nooit is onderzocht waar deze stijging precies vandaan komt en wil een onderzoek hiernaar: ‘komt het door bezuinigingen op de gezondheidszorg, of hebben de toenemende spanning en onzekerheid in onze maatschappij ermee te maken?’
Ook politievakbond ACP pleit voor een onderzoek naar het probleem, voornamelijk om te weten of de politie voldoende in staat is om met verwarde mannen om te gaan.
*Een belangrijke getuige in het proces tegen een groep jihadronselaars uit Den Haag heeft zijn verklaring ingetrokken, schrijft het AD. Hierdoor gaat belangrijk bewijsmateriaal verloren.
Ahmed S. had eerder gezegd dat hij was ‘gehersenspoeld’ en dat de verdachten hem hadden geprobeerd over te halen naar Syrië te gaan. Deze verklaring was foutief, stelde Ahmed S. maandag tijdens een besloten zitting. Hij had het ‘wel gezegd, maar niet zo bedoeld’. Waarom S. zijn verklaring plotseling intrekt, is niet bekend. André Seebregts, de advocaat van hoofdverdachte Azzedine C. noemt dit ‘goed nieuws’ voor zijn cliënt: ‘Er was al weinig bewijs, en daar is nu nog minder van over. De kans op vrijspraak groeit.’
*Een van de jihadisten die in januari omkwam bij een antiterreuractie in het Belgische Verviers heeft het paspoort van de Nederlandse Syriëganger Zaid Koullis uit Utrecht gebruikt om Europa binnen te komen, schrijft NRC Handelsblad. De Belgische jihadist zou een ‘lookalike’ zijn van de Utrechter en hierdoor makkelijk het paspoort hebben kunnen misbruiken.
*Meer nieuws uit De Telegraaf: de griepprik is dit jaar weinig effectief. Een groot deel van de bijna drie miljoen Nederlanders die het vaccin hebben gekregen, is voor hooguit 10 tot 20 procent beschermd. Volgens specialisten had het vaccin voor zeker 70 tot 80 procent bescherming moeten bieden.
Vooral mensen met hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en longziekten, en vooral ouderen lopen nu extra risico. Hen wordt dan ook aangeraden om snel naar de huisarts te gaan wanneer ze symptomen opmerken.
*De personeelslasten voor het midden- en kleinbedrijf moeten volgens werkgeversorganisatie MKB Nederland fors omlaag om economische groei te verhogen, meldt Trouw op basis van een rapport van de organisatie.
Hans de Boer, de nieuwe voorzitter van VNO-NCW, verklaarde bij zijn aantreden al dat er van hem mag worden gesneden in collectieve regelingen voor werkloosheid en pensioen. Nu komt het midden- en kleinbedrijf met een initiatief: minder loon bij ziekte en minder vakantiedagen.