Media: meer koopzondagen, en onvrede over lage WOZ-waarde

'ANP'

Huizenbezitters klagen over te lage WOZ-waarde. En de georganiseerde criminaliteit dreigt de baas te worden in sommige delen van het land. Het mediaoverzicht van zaterdag 28 maart.

* Jarenlang klaagden huizenbezitters over een te hoge WOZ-waarde van hun huis, maar dat is anders nu de huizenmarkt langzaam aantrekt, schrijft dagblad Trouw. Een lage WOZ-waarde is gunstig voor de onroerendezaakbelasting, maar huiseigenaren die hun huis willen verkopen, hopen een hogere prijs te krijgen als de WOZ-waarde hoger is.

Juristenbureau WOZ Specialisten zegt tegen de krant meer klachten te krijgen over een te lage WOZ-waarde. Voorheen waren dat er een paar per jaar, nu zijn dat er ongeveer honderd.

* Burgemeesters Jan Boelhouwer (Gilze en Rijen) en Jan Hamming (Heusden) waarschuwen in de Volkskrant dat de georganiseerde criminaliteit de baas dreigt te worden op sommige plekken in ons land. Burgemeesters in Noord-Brabant hebben steeds vaker te maken met criminelen die de dienst uitmaken in buurten.

Bovendien infiltreren ze, vaak via stromannen, in het openbaar bestuur en zetten ze het gezag onder druk. Burgemeesters zouden stelselmatig onder druk worden gezet.

* De koopzondag is de afgelopen twee jaar steeds gangbaarder geworden in Nederland, schrijft het AD. Winkelen op de traditionele rustdag heeft de afgelopen jaren zo’n vlucht genomen, dat het bijna uitzonderlijk is als de winkels wel dicht zijn op zondag.

In 214 van de 347 ondervraagde dorpen en steden mogen de winkels het hele jaar op zondag open. Twee jaar geleden waren dat er nog maar 66.

* Nog meer slecht nieuws over ABN AMRO. Volgens Het Financieele Dagblad doet de bank te weinig om corruptierisico’s aan te pakken. De Nederlandsche Bank schrijft daarover een vertrouwelijke brief aan ABN AMRO-bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, die in het bezit is van de krant. De brief dateert van een maand geleden.

Belangrijk punt van kritiek is de relatie van de bank met oliehandelaar Gunvor, waarvan wordt vermoed dat deze is gelieerd aan de Russische president Vladimir Poetin en aan zijn vertrouwelingen die op de Amerikaanse zwarte lijst staan. De bank laat in een reactie weten geen regels te overtreden, omdat Gunvor niet op de zwarte lijst staat.

*Amerikaanse media schrijven opnieuw over e-mails van Hillary Clinton. Clinton heeft de e-mailserver gewist, waardoor de e-mails die zij via haar privéadres verstuurde toen zij minister van Buitenlandse Zaken was niet kunnen worden ingezien.

Een congrescommissie doet onderzoek naar de mails van Clinton. Omdat zij e-mails verstuurde via haar privéadres, zijn deze niet automatisch opgeslagen door het Witte Huis, iets wat wel zou moeten.