Ook Nederland biedt Nepal hulp in de zoektocht naar doden en overlevenden na de zware aardbeving van zaterdag. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR) reist naar het land af.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in overleg met het ministerie van Veiligheid en Justitie besloten het team te sturen.
Puin
USAR bestaat uit 62 Nederlanders en 8 honden, die zijn gespecialiseerd in het zoeken en redden van personen die bedolven zijn onder puin en wrakstukken. Het team maakt deel uit van een bredere operatie van de Europese Unie.
Het Nederlandse team vliegt zondag om 20.00 uur met een transportvliegtuig van het ministerie van Defensie naar het zwaar getroffen land toe. Het team zal naar verwachting 04.00 uur (Nederlandse tijd) ter plaatse zijn en dan meteen aan het werk gaan.
Hulp
Het vliegtuig van defensie zal ook vijf ton aan hulpgoederen vervoeren voor hulporganisatie Artsen zonder Grenzen. Minister Lilianne Ploumen (PvdA, Ontwikkelingssamenwerking) heeft laten weten 4 miljoen euro beschikbaar te stellen voor humanitaire hulp.
‘Er speelt zich in Nepal een verschrikkelijk drama af; mensen zijn dakloos en verkeren in onzekerheid over hun geliefden. We willen graag helpen om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen. Onze hulpverleners hebben heel veel ervaring en zijn meteen inzetbaar.’
Doden
Het dodental als gevolg van de aardbeving, 7,8 op de schaal van Richter, en een naschok, 6,7 op de schaal van Richter, loopt snel op. Volgens de laatste berichten zijn meer dan 2.200 mensen om het leven gekomen. Meer dan 4.700 mensen raakten gewond.
De meeste slachtoffers vielen in Nepal, maar ook in India, Tibet en Bangladesh kwamen inwoners om het leven. Het Rode Kruis is bezig met een reddingsactie, maar steden en dorpen in de buurt van het epicentrum zijn moeilijk te bereiken.
Ook het culturele hart van Nepal is zwaar getroffen. Veel historische bouwwerken waren niet bestand tegen de zware schokken. Zo stortte de 62-meter hoge Dharahara-toren in hoofdstad Kathmandu in.