De drie personen die als verdachte waren aangemerkt in verband met het ongeluk in Alphen aan den Rijn zijn niet langer verdachte. Nu blijkt dat er geen doden zijn gevallen, zijn er ook geen verdachten meer.
Dat heeft persofficier Richard Joesoef Djamil dinsdag laten weten tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn.
Drie verdachten
Maandagavond maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat er drie personen als verdachte waren aangeduid in verband met het ongeval. Deze personen hadden zich zelf bij de politie gemeld om hun verhaal te vertellen.
Nu er hoofdzakelijk materiële schade blijkt te zijn, hoeft justitie geen onderzoek te doen naar eventuele strafbare feiten tegen personen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakte bekend een onderzoek te beginnen naar de oorzaak van het ongeluk.
Onderzoeksraad voor Veiligheid start onderzoek naar omgevallen hijskranen bij Julianabrug in #Alphen Zie ook http://t.co/48WSMp1yAU
— Onderzoeksraad (@Onderzoeksraad) August 4, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Instabiel
Burgemeester Liesbeth Spies (CDA) zei dat de situatie nog altijd niet stabiel is. De bewoners en winkeliers kunnen nog niet terug. ‘Rondom de pontons is nog beweging’. De noodverordening ter plaatse blijft daarom ook onverkort van kracht.
Vijftien woningen zijn in het getroffen gebied ontruimd. Maandag waren dat er al veertien, dinsdag werd er alsnog één preventief ontruimd.
Schadevergoeding
Mensen die getroffen zijn door het ongeval met de bouwkranen in Alphen aan den Rijn krijgen geld van bouwbedrijf Mourik, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de renovatie van de Julianabrug. Per woning stelt het bedrijf 2.000 euro beschikbaar, per winkel 5.000 euro.
Het geld is bedoeld om de eerste nood te lenigen. Dat zei Jaap Kruijt, directeur van Mourik, dinsdagmiddag op een persconferentie.
Risico’s
De gemeente Alphen aan den Rijn wist dat er ongelukken konden gebeuren tijdens de plaatsing van het brugdeel. Dit blijkt uit het Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan van 18 april vorig jaar, meldt de NOS.
In het document worden meerdere risico’s beschreven, waaronder de hijswerkzaamheden en het werken op hoogte of boven water. Ook wordt het gevaar van omvallende kranen beschreven. ‘Voor alle hijswerkzaamheden geldt dat er risico’s zijn zoals vallende materialen, omvallen van materieel of het raken van objecten’, schrijft het adviesbureau.