Kwestie rond Mark Verheijen krijgt nog een staartje voor de VVD

Nu VVD-Kamerlid Mark Verheijen is afgetreden, richt de aandacht zich op partijleider Mark Rutte. De premier betreurt inmiddels dat hij Verheijen beschermde door te roepen dat het om een ‘opgeblazen verhaal’ ging.

Verheijen besloot vrijdagochtend op te stappen, toen duidelijk werd dat de ‘integriteitscommissie’ van de VVD snoeihard over hem oordeelde. Verheijen handelde ‘in strijd met het integriteitskader van de VVD’, aldus de commissie-Wiebenga.

Te duur diner

Verheijen diende in 2012 als Gedeputeerde bij de Provincie Limburg declaraties in voor kosten die hij ook elders vergoed had gekregen. Hij liet de provincie betalen voor een veel te duur diner. De provincie draaide ook op voor kosten die hij maakte om Tweede Kamerlid van de VVD te kunnen worden.

Het ging om tamelijk kleine bedragen. Maar de commissie onder leiding van Staatsraad Jan Kees Wiebenga beoordeelde het principieel. Verheijen kreeg te verstaan dat hij in het belang van het aanzien van de politiek maar beter kon vertrekken, zeker ook omdat hem nog veel meer boven het hoofd hing.

Bedelbrief

Elsevier onthulde in november dat Verheijen na een bedelbrief aan projectontwikkelaar Piet van Pol forse bedragen ontving voor zijn verkiezingscampagne. Van Pol doneerde in totaal  10.750 euro. In de tussentijd was Verheijen wethouder in Venlo, waar Van Pol alle hulp kreeg om een bioscoopproject te realiseren. De grond werd 135.000 euro beneden de taxatiewaarde overgedaan aan Van Pol.

Een andere bioscoopexploitant in de gemeente Venlo, Wout Heijmans, werd consequent tegengewerkt. Heijmans voelde zich het slachtoffer van corruptie en kondigde in Elsevier een schadeclaim aan tegen Verheijen. Inmiddels heeft hij aangifte gedaan bij Justitie. Deze zaak ligt nu bij het Landelijk Parket. Daarom liet de commissie-Wiebenga de omkopingskwestie rusten.

Gerommel

De omkopingskwestie is veel gevaarlijker voor de VVD dan Verheijens gerommel met declaraties. De commissie Wiebenga stelt dat de kwestie rond de bioscoop ‘zijn schaduw vooruitwerpt’. De commissie kiest voor een fluwelen formulering om het Kamerlid af te serveren: ‘De heer M. L. Verheijen zal in het licht hiervan een afweging moeten maken.’

De vraag is nu waarom de VVD zo lang probeerde Verheijen te beschermen. De eerdere publicaties in Elsevier werden weggewuifd als ‘feitelijk onjuist’. Een onbegrijpelijke reactie, want Elsevier had de brieven van Verheijen en de facturen voor Van Pol in handen.

Spijt

Toen begin februari NRC berichtte over de declaraties van Verheijen, reageerde VVD-premier Mark Rutte afwerend: ‘Deze kwestie wordt opgeblazen.’ Op zijn wekelijkse persconferentie zei Rutte vanmiddag dat hij spijt heeft van die uitlating en dat hij zich liet leiden door de eerste paar alinea’s van het artikel. .

Het AD berichtte deze week dat Verheijen een gratis ‘verkiezingsfeestje’ van Rutte regelde, toen hij als Limburgs gedeputeerde nog verantwoordelijk was voor de Floriade in Venlo. De commissie-Wiebenga zal een vervolgonderzoek hiernaar instellen.