Er wordt heel wat af gemopperd over politiek en samenleving. Maar in veel opzichten hebben we het nu beter dan ooit.
V&D verkeert in grote problemen. Dit slechte economische nieuws van afgelopen week lijkt een passende afsluiting van 2015. Een jaar waarin – gewoontegetrouw – veel rampspoed te melden viel.
Van naar West-Europa oprukkende vluchtelingen tot en met aanslagen van islamitische terroristen. En dan werd het Nederlands elftal ook nog eens uitgeschakeld voor het EK voetbal.
Onheilstijdingen
Maar soms, bijvoorbeeld bij Kerstmis, is het goed even afstand te nemen van alle onheilstijdingen. Niet om de kop in het zand te steken, maar juist om een beter zicht te krijgen op de werkelijkheid.
Wie de samenleving uitsluitend via het nieuws volgt, zo is wel gezegd, weet precies hoe de samenleving niet werkt. Journalisten wijzen steeds op dingen die misgaan. Logisch, dat is een van hun taken. Maar daardoor dreigt het besef te verdwijnen dat heel veel dingen in een welvarend, democratisch, geëmancipeerd land als Nederland goed verlopen.
Tevreden
Voor de medewerkers en trouwe klanten van V&D is de naderende ondergang van het warenhuis vanzelfsprekend triest. Maar tegenover de problemen van traditionele winkels staat een bloeiende interneteconomie. Postbezorgers raakten deze week haast overspannen door de stroom van pakketjes met online aankopen voor Kerstmis. Sowieso trekt de economie weer aan en neemt het consumentenvertrouwen toe.
Wie helemaal vrolijk wil worden, doet er goed aan De sociale staat van Nederland 2015 te lezen. Uit het deze maand verschenen rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau rijst het beeld op van een samenleving met een zeer hoge kwaliteit van leven en relatief tevreden burgers.
Paradijs
Op internet wordt er heel wat af gemopperd. In sommige kringen lijkt een permanent chagrijn te heersen dat mede verklaart dat de PVV het zo goed doet in de peilingen. Tal van klachten zijn ook zeker terecht. De regering heeft de problemen van de massale immigratie bijvoorbeeld altijd onderschat, waardoor de samenleving is verzwakt.
Maar zulke – ernstige – tekortkomingen mogen niet de indruk doen ontstaan dat politiek en maatschappij de vitaliteit en veerkracht hebben verloren om problemen het hoofd te bieden.
Nederland is geen paradijs. Dat stadium bereiken mensen, als we de pastoors en dominees mogen geloven, pas na de dood. Maar in veel opzichten heeft de bevolking het nu beter dan ooit.