Thierry Baudet speecht vol hyperbolen op FvD-congres

Archiefbeeld van Annabel Nanninga tijdens het congres van Forum voor Democratie in november in Amsterdam - Foto: AFP

Thierry Baudet staat er duidelijk niet alleen voor. Met pakweg 1.600 partijgangers en een serie opvallende sprekers presenteerde Forum voor Democratie zich al een jaar na de oprichting op het partijcongres als een degelijke beweging.

De partijgangers snakken naar een politiek wars van politieke correctheid. Een wens die breder leeft, gezien de peilingen die de partij, die twee Kamerzetels telt, inschatten op tien zetels.

Het congres opende met een flitsende film over Nederland met al zijn traditionele verworvenheden. Van molens en Schiphol tot de Deltawerken en Max Verstappen. Al het moois van het land staat volgens partijleider Baudet op het spel. ‘Troje brandt.’

Hoe Forum een eigen achterban kweekte

Een stoet sprekers beklom het podium van de RAI. Kamerlid Theo Hiddema mocht het publiek entertainen met zijn droge humor en noemde en passant Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) ‘een kroonjuweel van de democratie’. Henk Otten, een in de VVD teleurgestelde ondernemer, beschreef hoe Baudet op 26 januari 2015 bij hem was gekomen met het idee voor de denktank die aan de partij vooraf ging. Hoe ze mediakanalen opzetten en zo een achterban kweekten. ‘Dit is nog maar het begin,’ zei Otten. ‘Wij gaan de politiek veranderen, we komen in de regering en zorgen dat dit land beter bestuurd wordt.’

Jan Louis Burggraaf, vaak gelauwerd als beste advocaat in fusies en overnames, presenteerde zichzelf tot hilariteit van het gehoor als ‘de boze witte man van middelbare leeftijd. Boos, bekrompen, onzeker over de toekomst, nationalistisch en als het even kan een beetje xenofoob. Dat is het stigma en de diskwalificatie die op mensen wordt geplakt die er een andere mening op nahouden.’ Burggraaf was eerder dit jaar als minister van Justitie geopperd door Baudet in diens ‘zakenkabinet’. Niet de kiezer maar de mens moet weer centraal staan, vond Burggraaf.

De kiezer is niet dom

‘Waarom mogen we wel relaties, carrières nastreven, belastingen betalen, maar zijn we te dom om individuele politieke invloed uit te oefenen? De kiezer is niet dom,’ verdedigde Burggraaf het referendum. Hij ziet het als panacee voor de kloof tussen politiek en burger.

De advocaat bij Allen & Overy, belijdend christen, had drie vuistregels voor de partijgangers. ‘Alles wat je voor deze club doet, zorg dat het je passie is, maar maak er niet te veel carrière van. Schaam je niet voor je politieke visie en idealen, maar blijf een beetje beschaafd. En als derde: geef het bestuur het voordeel van de twijfel. Constructieve kritiek op zijn tijd is goed, maar een koninkrijk of een partij die tegen zichzelf is gekeerd, zal geen stand houden.’

Annabel Nanninga beleefde haar vuurdoop

Grande dame van de partij is ex-columnist Annabel Nanninga, lijsttrekker bij de raadsverkiezingen in Amsterdam. Een stad die volgens haar wordt geregeerd door partijen die allemaal ‘een variatie op de PvdA’ zijn. Het is de enige gemeente waar Forum voor Democratie (FvD) zelfstandig aan de verkiezingen meedoet. De partij richt alle energie op de verkiezingen van Provinciale Staten in 2019. Die uitslag bepaalt immers de samenstelling van de Eerste Kamer.

Nanninga na haar speech – bron:ANP

 

Het door FvD bepleite vertrek van Nederland uit de Europese Unie werd door de Britse conservatief John Laughland vertolkt. Hij noemde de Unie ‘een permanente staatsgreep’. Hoogleraar rechtsfilosofie Paul Cliteur, ingeleid als Godfather van de partij, nam het met een petje op zijn hoofd en daarna een vergiet op voor ‘de religieuze neutraliteit van de staat’.

Hij had zich laten inspireren door het College voor de Rechten van de Mens dat vindt dat een politieagent met hoofddoek gedoogd moet worden. Iets wat volgens Cliteur indruist tegen de eigenheid van Nederland. Het college moest volgens hem maar snel opgeheven worden.

Opeens is Baudets FvD ‘de partij van de liefde’

Baudet trakteerde zijn aanhang op een speech vol hyperbolen over een Nederland dat aan het verdwijnen is. Een land waar al het goede wordt bedreigd door ongecontroleerde immigratie, unificatie, cultuurmarxisme, multiculturalisme en een oikofobe mindset.

Ooit had Nederland tsaar Peter nog geleerd een stad te bouwen. Van die mentaliteit was volgens Baudet weinig meer over, daarbij de verovering van de wereld door Nederlandse waterbouwers over het hoofd ziend. De nieuwkomer in politiek Den Haag, die zijn tegenstanders graag met grote woorden wegzet, sprak over zijn partij opeens als ‘partij van de liefde. Deel de liefde, hou van Nederland.’