In 2019 vielen er 117 slachtoffers door moord en doodslag. Dat zijn er elf meer dan in 2018. Dat jaar waren het er 106, het laagste cijfer sinds Elsevier Weekblad in 1992 begon het aantal moorden per jaar te registreren.
Lees het hele verhaal: Waardoor daalt partnerdoding?
Ondanks de lichte stijging van het moordcijfer in 2019 blijft het onder de 120 moorden per jaar. In de jaren negentig lag het gemiddelde met 250 slachtoffers veel hoger – met een uitschieter van 281 in 1995. Tussen 2002 en 2011 waren het er gemiddeld 185. De laatste jaren zette de daling gestaag door naar gemiddeld 125 per jaar en nu dus nog lager.
Partnerdodingen
De gestage daling van het moordcijfer over de langere termijn verklaart de Leidse criminoloog Marieke Liem onder meer uit de afname van het aantal partnerdodingen en vooral van dodelijk geweld bij ruzies, de zogenoemde man-manmoorden.
De meeste moorden zijn ook het afgelopen jaar gepleegd in de grote steden. In Amsterdam vielen zestien slachtoffers, in Den Haag twaalf en in Rotterdam ook twaalf. Zoals elk jaar vielen de meeste doden door steken en schieten, respectievelijk 38 en 34. Die cijfers zullen nog wat stijgen: nog niet van alle zaken is de doodsoorzaak bekendgemaakt. Net als in 2018 vielen de meeste slachtoffers in Zuid-Holland: 35. In Noord-Holland waren het er 23 en in Noord-Brabant 12. Veiligste provincie was Friesland met 2 doden.
Laden…
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Wilt u opnieuw inloggen