Ook rundvlees besmet met gevaarlijke ESBL-bacteriën

Na kipfilet blijkt nu ook rundvlees besmet te zijn met ESBL-bacteriën. Deze bacteriën kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Dit meldt de consumentenbond vrijdag na een onderzoek naar vlees bij slagers en supermarkten dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Veertig procent van het kalfsvlees en dertien procent van het rundvlees is besmet.

Overdraagbaar

ESBL zorgt ervoor dat bacteriën resistent worden voor antibiotica. Het kan van de ene bacterie op de andere worden overgedragen en zorgt ervoor dat antibiotica niet meer werken.

Een besmetting met ESBL is niet direct gevaarlijk, maar kan wel voor ernstige problemen zorgen bij kinderen, zwangere vrouwen, ouderen, en mensen met een lage weerstand.

Verhitten

De bacteriën bevinden zich voornamelijk aan de buitenkant van het vlees. Goed verhitten van vlees vermindert de kans op besmetting dan ook aanzienlijk. Ook moeten de handen goed gewassen worden na werken met rauw vlees.

ESBL ontstaat door het gebruik van antibiotica in de veeteelt. Vroeger werden er voor dieren speciale antibiotica gebruikt, maar doordat deze antibiotica steeds minder vaak werken worden bij dieren nu ook antibiotica voor mensen gebruikt. Hierdoor kunnen de bacteriën ‘wennen’ aan de geneesmiddelen.

Wanneer een met ESBL besmette patiënt behandeld wordt met dezelfde antibiotica, hebben deze geen effect meer.

Opheldering

D66-Kamerlid Gerard Schouw heeft om opheldering gevraagd bij het kabinet.

‘Eerst was kip ernstig besmet, nu vlees, terwijl de staatssecretaris de loftrompet blaast over het verminderen van antibioticagebruik bij dieren.’