Nederland naar Zeerechttribunaal vanwege Greenpeace-schip

Nederland stapt naar het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg om de dertig activisten, die op het Greenpeace-schip Arctic Sunrise meevoeren en op dit moment in Rusland gevangen zitten, vrij te krijgen. Onder hen zijn twee Nederlanders.

Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). Het is de eerste keer dat Nederland een dergelijk verzoek indient bij het Zeerechttribunaal.

Naar verwachting is er binnen twee tot drie weken een eerste zitting in Hamburg, waarbij Nederland en Rusland allebei hun visie op de kwestie geven. Het tribunaal komt over ongeveer een maand met een oordeel.

Arbitrage

Nederland begon twee weken geleden al een arbitrageprocedure tegen Rusland. Tijdens deze procedure is Rusland gevraagd om de activisten per direct vrij te laten.

De Russen gaven binnen de gestelde termijn van twee weken geen gehoor aan de oproep. Daarop besloot Nederland het tribunaal in Hamburg in een spoedprocedure te vragen om de Russen te bewegen tot vrijlating van de activisten.

De uitspraak is voor zowel Rusland als Nederland bindend, aangezien beide landen het verdrag van het tribunaal hebben ondertekend.

Overleg

Nederland is overigens bereid de procedure in Hamburg te staken als de Russen bereid zijn de kwestie in nauw overleg met Nederland op te lossen.

De procedure wordt pas beëindigd als het schip en de bemanning zijn vrijgelaten en als zij daadwerkelijk uit Rusland zijn vertrokken, benadrukt Timmermans.

Boorplatform

De Arctic Sunrise werd in september na een actie bij een boorplatform bij Nova Zembla geënterd door de Russische autoriteiten. Het schip is daarna overgebracht naar de stad Moermansk, gelegen in het noordwesten van Rusland.

De opvarenden, onder wie twee Nederlanders, worden beschuldigd van piraterij. Daar staat in Rusland maximaal vijftien jaar gevangenisstraf op.