De feiten: Coenradie mag door met het voortijdig vrijlaten van gedetineerden
Na een week bungelen mag staatssecretaris Ingrid Coenradie (PVV) van Justitie en Veiligheid door met haar noodgedwongen oplossing voor het cellentekort. Zij wil gedetineerden twee weken eerder vrijlaten om zo ruimte te winnen.
De Tweede Kamer hakte de knoop vandaag bij een herstemming door: 74 stemmen voor de motie tegen haar voorstel en 75 tegen. Vorige week staakten de stemmen nog: 74 voor en 74 tegen haar plan.
De motie tegen haar voorstel was ingediend door BBB en kreeg steun van PVV, VVD, SGP en JA21. Van de vier coalitiepartijen stemde alleen NSC tegen.
Opsteker voor Coenradie
De uitslag is een onverwachte opsteker voor Coenradie. Eerder kwam zij hard in aanvaring met haar eigen partijleider Geert Wilders. Desnoods moesten gevangenen van Wilders maar met zijn achten in een cel en staand slapen.
Coenradie noemt nog meer gedetineerden bij elkaar onhaalbaar en onveilig. Eenderde van de gedetineerden zit al samen in één cel.
Het cellentekort komt onder meer door een tekort aan cipiers. Ruim 4.100 ‘zelfmelders’ (die een oproep kregen om hun straf uit te zitten) lopen buiten, omdat er voor hen geen cel beschikbaar is.
EW's visie: Het is terecht dat Coenradie door mag met haar maatregelen
Door: Gerlof Leistra, misdaadverslaggeverTerecht mag staatssecretaris Coenradie door met haar noodverband om het cellentekort tijdelijk op te lossen. Zij staat met de rug tegen de muur en riep al vrijwel meteen na haar aantreden vorig jaar code zwart uit. Als zij niets doet, is er geen ruimte voor nieuwe arrestanten.
Dat drie van de vier coalitiepartijen hun eigen staatssecretaris afvielen, is bizar. Zij zouden erop moeten vertrouwen dat Coenradie niet anders kon. Ze heeft alle mogelijkheden bekeken, maar ziet geen alternatief.
Juist doordat PVV en VVD al voor de eerste stemming lieten weten een eventuele motie van wantrouwen niet te zullen steunen, was alle ophef louter voor de bühne.
Het tekort aan cellen is ook niet de schuld van Coenradie. In 2013 sloot toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) 26 gevangenissen. Tweeduizend cipiers werden ontslagen.
De enige oplossing voor het cellentekort is extra geld voor meer cipiers en gevangenissen.
Wie zegt wat over de motie?
Bron: Lilian Helder, Geert Wilders- In een interview in EW van deze week zegt voormalig Tweede Kamerlid Lilian Helder van BBB: ‘Als ik nog bij BBB had gezeten, zou ik tegen die motie hebben gestemd. Je houdt je aan het partijprogramma en regeerakkoord, maar als iets echt niet kan…’
- ‘BBB liet zich gebruiken door de motie in te dienen,’ zegt Helder in EW. ‘De PVV wilde niet het initiatief nemen tegen de eigen staatssecretaris, maar tekende wel mee, wat ze normaal nooit doen.’
- Helder noemt het raar dat coalitiepartijen de kleinste partij goede sier laten maken met een thema dat zo mediagevoelig is. ‘Natuurlijk trapt BBB erin.’
- ‘Zonder budget voor de benodigde extra cellen gooi je een staatssecretaris voor de bus,’ aldus Helder.
- Eerder kwam Coenradie hard in aanvaring met haar eigen partijleider Geert Wilders. Die zei: ‘Stop maar meer mensen op één cel.’